Το Rob Roy είναι ουσιαστικά το Manhattan για τους fans του σκωτσέζικου ουίσκι. Σε αυτό το cocktail αποθεώνεται η γεύση της τύρφης, με το ίδιο το ποτό να αποτελεί ένα από τα πιο πρακτικά και εύκολα προς άμεση παρασκευή στο σπίτι. Απαιτεί μόλις τρία υλικά -ουίσκι, βερμούτ και bitters- και αφήνει μπόλικα περιθώρια πειραματισμού. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τόσο blended όσο και single malt ουίσκι. Η επιλογή σου όμως θα καθορίσει τον χαρακτήρα του τελικού αποτελέσματος, χωρίς να αλλοιώσει τις βασικές απαρχές της φυσιογνωμίας του.
Ο Rob Roy ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Για την ακρίβεια ονομαζόταν Robert Roy MacGregor. Γεννήθηκε στα Highlands στις 7 Μαρτίου του 1671 και από μικρός εντάχθηκε στον κόσμο της παρανομίας, δρώντας ως ληστής. Από παράνομος, εξελίχθηκε αργότερα σε λαϊκό ήρωα για τους Σκωτσέζους, εμπνέοντας μάλιστα τον Walter Scott να γράψει γι' αυτόν την ομώνυμη νουβέλα που τον παρουσιάζει σαν μία νέα εκδοχή του Ρομπέν των Δασών. Το cocktail που φέρει το όνομά του φτιάχτηκε για πρώτη φορά στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria, στη Νέα Υόρκη, το 1894. Οι bartenders του hotel bar θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να γιορτάσουν την πρεμιέρα της οπερέτας Rob Roy, που είχε γραφτεί από τον Henry Louis Reginald De Koven και έκανε πρεμιέρα εκείνη την εποχή στο Broadway. Πλέον, θεωρείται ένα από τα κλασικότερα ποτά κι ας μην αναγράφεται στα μενού. Δεν υπάρχει άνθρωπος εντός μπάρας που να μην γνωρίζει πώς να το φτιάξει.
Υλικά
1 1/2 μεζούρα σκωτσέζικο blended ουίσκι
1 μεζούρα γλυκό βερμούτ
2 σταγόνες Angostura bitters
Εκτέλεση
Αναμιγνύεις το ουίσκι, το βερμούτ και τα bitters σε mixing glass, μαζί με θρυμματισμένο πάγο.
Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail.
Γαρνίρεις με μία φλούδα λεμονιού.
Αναμιγνύεις το ουίσκι, το βερμούτ και τα bitters σε mixing glass, μαζί με θρυμματισμένο πάγο.
Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail.
Γαρνίρεις με μία φλούδα λεμονιού.