Σε όλον τον κόσμο, αυτή τη λαμπερή περίοδο υπάρχουν αγαπημένες συνήθειες στ πιάτο και στο ποτήρι. Σε πολλές χώρες επιλέγουν να αποχαιρετήσουν τον παλιό χρόνο με ένα αρωματικό ή ζεστό cocktail. Εμείς, συγκεντρώσαμε τα έξι επικρατέστερα από διαφορετικούς προορισμούς και σας τα προτείνουμε, για να υποδεχτείτε τη νέα χρονιά με έναν πρωτότυπο, απολαυστικό και ταξιδιάρικο τρόπο.
Kir Royal, με γαλλική υπογραφή
Ένα cocktail με φυσαλίδες, είναι σίγουρη επιτυχία. Για τους Γάλλους είναι το απόλυτο εορταστικό welcome drink και με αυτό θα σας υποδεχτούν την παραμονή των γιορτών στα περισσότερα bar και σπίτια. Το Kir Royal κρύβει μυστικά, είναι αναπάντεχο και θα σας κάνει μια αναδρομή στο παλιό και κλασικό Παρίσι. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό και κομψό.
H συνταγή:
Υλικά
15 ml Crème de Cassis
Σαμπάνια Brut
Εκτέλεση: σε ένα ποτήρι τουλίπα, προσθέτουμε πρώτα το Crème de Cassis και μετά απογεμίζουμε με τη Σαμπάνια.
Τip or twist: φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο αφρώδες θέλουμε και για να το κάνουμε ακόμα πιο παιχνιδιάρικο, εμπλουτίζουμε τα συστατικά με λίγο χυμό ρόδι.
Mulled Wine, από το Λονδίνο με αγάπη
Muled Wine, ή αλλιώς το ζεστό κρασί, που έκαναν πρώτοι οι Ρωμαίοι τον 2ο αιώνα. Σήμερα, αποτελεί γιορτινή συνήθεια των Βρετανών και σερβίρεται στις περισσότερες pub και τα bar του Λονδίνου. Ανάλογα με τα γούστα, μπορεί να είναι δυνατό και spicy ή πιο ελαφρύ και φρουτώδες.
H συνταγή:
Υλικά
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
Φλούδες από δυο πορτοκάλια
1 ξυλάκι κανέλας
Γαρύφαλλα
100 γρ. καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση: βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κρασί και τα μυρωδικά και το ζεσταίνουμε στη φωτιά. Πριν αρχίσει να βράζει το βγάζουμε και σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό, με μια φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Αν θέλετε να είναι πιο πικάντικο, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ginger.
Τip or twist: στο Λονδίνο είναι μόδα επίσης στις γιορτές το Mulled cider, με μηλίτη, φλούδες λεμονιού, κανέλα και γλυκάνισο.
Eggnog, τo γιορτινό punch της Αμερικής
Γνωστό και ως egg milk punch, κατάγεται από την Αγγλία, αλλά δεν νοείται Πρωτοχρονιά στην Αμερική και στον Καναδά, χωρίς την παρουσία του. Στη Νέα Υόρκη ο χρόνος αλλάζει τσουγκρίζοντας το πληθωρικό cocktail. Πλέον, τις γιορτές σε όλη την Αμερική μπορείς να βρεις πολλές παραλλαγές μέχρι παλαιωμένο, γλυκό ή κρεμώδες.
Η συνταγή:
Υλικά
12 ασπράδια αβγών
12 κρόκοι
1 λίτρο κρέμα γάλακτος
1 λίτρο γάλα
1 λίτρο bourbon
160gr ζάχαρη
Μοσχοκάρυδο, κανέλα
2 βανίλιες
Εκτέλεση: χτυπάμε τα 12 ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και χωριστά τους κρόκους μαζί με ζάχαρη. Στη συνέχεια, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί, μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Στο τέλος προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
Tip or Twist: δοκιμάστε να παίξετε με το αλκοόλ και στη θέση του bourbon, βάλτε ρούμι ή κονιάκ/brandy. Για να το απολαύσει όλη η παρέα, ακόμα και αυτοί που δεν πίνουν αλκοόλ, είναι νόστιμο και χωρίς.
Negroni, με άρωμα Ιταλίας
Η αρχή έγινε στη Φλωρεντία το 1920 και μέχρι σήμερα οι Ιταλοί το προτιμούν, πριν το εορταστικό dinner. Θα το διαπιστώσετε παντού στη γιορτινή Ρώμη! Στα περισσότερα bar για να το σερβίρουν φτιάχνουν το δικό τους βερμούτ.
H συνταγή:
Υλικά
30ml βερμούτ κόκκινο
30ml gin
30ml Campari
Φλούδα πορτοκαλιού
Εκτέλεση: βάλτε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι ανάμειξης και ανακατέψτε καλά. Σερβίρετε σε χαμηλό ποτήρι old Fashioned με ένα μεγάλο πάγο και φλούδα πορτοκαλιού.
Tip or twist: βάλτε το ακόμα περισσότερο στο κλίμα, με μερικές σταγόνες bitter σοκολάτας.
Jerez Cocktail, με ισπανικό ταπεραμέντο
Το γιορτινό φινάλε με την υπογραφή των Ισπανών, που ξέρουν καλά από fiesta.
Η συνταγή:
Υλικά
15ml Fino Sherry
15ml Pedro Ximenez Sherry
30ml λικέρ ροδάκινο
30ml λευκό κρασί
30ml brandy δαμάσκηνο
1 δόση angostura bitters
Εκτέλεση: προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι ανάμειξης και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι old fashioned και γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού και κανέλα.
Tip or twist: πάει πολύ, να ενισχύσουμε με λίγο kahlua και φρέσκους κόκκους καφέ.
Gluhwein, η ζεστή πρόταση της Γερμανίας
Τις γιορτές κυκλοφορεί σε όλες τις υπαίθριες αγορές, τα bar και τα σπίτια της Γερμανίας και της Αυστρίας, (αντίστοιχα στη Νορβηγία, τη Δανία και τη Σουηδία έχουμε το glogg). Συγκεκριμένα στο Βερολίνο, στήνονται στις πλατείες υπαίθρια μπαράκια και μέχρι το τέλος των γιορτών ετοιμάζουν spicy gluhwein.
Η συνταγή:
Υλικά
1 πορτοκάλι
Ζάχαρη
2 στικ κανέλας
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
Μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο
750 ml κόκκινο κρασί
Ρούμι ή amaretto.
Εκτέλεση: βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσουν να βράζουν. Σερβίρουμε σε ποτήρι μαζί με γαρνιτούρα βανίλια.
Tip or twist: οι ίδιοι κάνουν παραλλαγή με λευκό κρασί και φλούδες εσπεριδοειδών, που είναι εξαιρετική, ειδικά δε όταν γίνεται με Riesling.
Updated: 23/12/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 31/12/19