X

Πώς θα φτιάξεις το Mai Tai

Η συνταγή για το tiki classic ποτό.

Ακούγοντας το όνομά του, πολύ συγκεκριμένα πράγματα σου έρχονται στο μυαλό: Tiki κουλτούρα, ανεμελιά, εξωτικές μουσικές, σερφ και παραλίες στα νησιά της Πολυνησίας. Το Mai Tai είναι πράγματι ένας "πρεσβευτής" όλων αυτών, συνδυάζοντας στο ίδιο ποτήρι ρούμι, χυμούς και σιρόπια. Παράλληλα είναι από τα πιο διαχρονικά cocktails που ισορροπούν ανάμεσα στον funky χαρακτήρα τους και το υψηλότερο επίπεδο του fine drinking.

Υπήρχε κάποτε ένας τύπος που ονομάζονταν Victor Jules Bergeron Jr., που έγινε ευρύτερος γνωστός ως Trader Vic, όπως άλλωστε ονομαζόταν και η αλυσίδα με bar-restaurants που διατηρούσε. Για την ιστορία, μιλάμε για το αντίπαλο δέος του Donn Beach και του Don the Beachcomber. Το 1933, στο πρώτο εστιατόριο του brand στο Όκλαντ -που παρεμπιπτόντως σέρβιρε πολυνησιακή κουζίνα με ασιατικές επιρροές και ποτά από τα νησιά του Ειρηνικού και της Καραϊβικής- ο Bergeron αποφάσισε να παρουσιάσει σε δύο πελάτες του από την Αϊτή, τους Ham και Carrie Guild, μία νέα του συνταγή η οποία περιείχε τζαμαϊκανό ρούμι, ένα είδος σιροπιού που ο ίδιος ο Trader Vic αποκαλούσε rock candy (με δύο μέρη ζάχαρης και ένα νερού) και χυμό lime. Δοκιμάζοντας το ποτό, η Carrie αναφώνησε "Mai Tai-roa ae" που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "εξωπραγματικό, το καλύτερο". Αυτό αρκούσε για τον Bergeron ώστε να βαφτίσει έτσι το πρόσφατο δημιούργημά του.

Το Mai Tai κέρδιζε συνεχώς δημοφιλία τις επόμενες δεκαετίες, κάνοντας μάλιστα κινηματογραφικές εμφανίσεις σε ταινίες όπως το Blue Hawaii του 1961, με τον Elvis Presley, ενώ ο Richard Nixon συνήθιζε να πετάγεται στο πλησιέστερο στον Λευκό Οίκο Trader Vic και να απολαμβάνει το εν λόγω cocktail. Στο ποτό προσαρμόστηκαν αργότερα χυμοί φρούτων και blends από ρούμια, για να φτάσουμε στις εκατοντάδες παραλλαγές που υπάρχουν σήμερα στα μπαρ του πλανήτη. Η ουσία πάντως παραμένει η ίδια: Όταν μιλάμε για Tiki κουλτούρα, μιλάμε για Mai Tai (και για Zombie ασφαλώς).

Υλικά

2 μεζούρες σκούρο ρούμι

1 μεζούρα χυμός lime

1/2 μεζούρα λικέρ Orange Curaçao

1/2 μεζούρα σιρόπι πικραμύγδαλου

1/8 μεζούρας σιρόπι ζάχαρης

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται καλά.

Σουρώνεις σε ποτήρι τύπου Collins και γαρνίρεις με μισό lime και φύλλα μέντας.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.

Πώς θα φτιάξεις το Spumante

Η συνταγή για το κοκτέιλ Spumante.