Πώς θα φτιάξεις το Rum Swizzle
Η συνταγή για το (ανεπίσημο) εθνικό κοκτέιλ των Βερμούδων.
Αν ποτέ στη ζωή σου συναντήσεις κάποιον που κατάγεται από τις Βερμούδες, ζήτα του τη συνταγή για το Rum Swizzle. Αν γνωρίσεις και δεύτερο άτομο με καταγωγή από το νησιωτικό κράτος του Ατλαντικού, κάνε το ίδιο. Κατά πάσα πιθανότητα θα πάρεις δύο διαφορετικές εκδοχές. Δεν υπάρχει κάποια απολύτως συγκεκριμένη συνταγή για το Rum Swizzle που είναι το αγαπημένο ποτό του εν λόγω κράτους αλλά όχι -τουλάχιστον επίσημα- το εθνικό cocktail: Ο συγκεκριμένος τίτλος ανήκει στο πολύ πιο απλό και άμεσο Dark n' Stormy. Υπάρχει μάλιστα μία δημοφιλής άποψη στις Βερμούδες που αναφέρει πως κάθε κάτοικος έχει τη δική του συνταγή για το Rum Swizzle. Πίσω στο 1860, o Βρετανός Ambrose Gosling και ο μεγαλύτερος από τους γιους του, James, βρίσκονται σε ένα πλοίο που έχει ξεκινήσει από την Αγγλία με προορισμό την Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Το εμπόρευμα που κουβαλούν είναι μπύρες και κρασιά από την οικογενειακή επιχείρηση και απώτερος στόχος τους η εύρεση μίας ακόμη μεγαλύτερης αγοράς. Αντί για την ανατολική ακτή των ΗΠΑ όμως, το πλοίο της οικογένειας Gosling, προσάραξε λόγω κακοκαιρίας στις Βερμούδες και την πρωτεύουσα του νησιωτικού κράτους Χάμιλτον. Ο Ambrose, έχοντας ήδη αρκετές εβδομάδες στο νησί και αξιοποιώντας το υπόβαθρο στο κομμάτι της ποτοποιίας, ξεκίνησε να φτιάχνει το δικό του ρούμι. Μαζί με τον James αποφασίζουν να μείνουν στις Βερμούδες και να δραστηριοποιηθούν εκεί. Το μαύρο ρούμι τους, Gosling’s Black Seal, μαζί με το χρυσό ρούμι τους, Gosling’s Gold Seal, έγιναν η βάση για το Rum Swizzle, το οποίο φημολογείται πως φτιάχτηκε για πρώτη φορά κατά τη δεκαετία του 1870, χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες ακριβείς πληροφορίες. Το 1909 στο βιβλίο Beverages, Past and Present: An Historical Sketch of Their Production του Edward R. Emerson καταγράφεται εντύπως η συνταγή του - ή τουλάχιστον μία πρώτη προσέγγιση αυτής.
Υλικά
3/4 μεζούρας σκούρο ρούμι
3/4 μεζούρας χρυσό ρούμι
1/2 μεζούρα Triple sec
1 μεζούρα χυμός πορτοκαλιού
1 μεζούρα χυμός ανανά
1/2 μεζούρα χυμός lime
1/4 μεζούρας σιρόπι ζάχαρης
1 dash Angostura Bitters
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται έντονα.
Σουρώνεις σε rocks glass ή σε hurricane-style ποτήρι με θρυμματισμένο πάγο.
Γαρνίρεις με μία φέτα πορτοκαλιού, έναν κύβο ανανά και ένα κερασάκι.