X

Λουλούδια του πόντου

Ο διεθνής Τύπος το υμνεί, n κουζίνα του βάζει την Ελλάδα βαθιά στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πελάτες κάνουν ουρές για να εξασφαλίσουν τραπέζι... Το ΕΥ συναντά στο εστιατόριο Notos τον εμπνευστή του Κώστα Ερίνκογλου, μαθαίνει από πρώτο χέρι το πώς ξεκίνησαν όλα και σας παρουσιάζει επτά συνταγές βγαλμένες απευθείας από τις μαρμίτες του.

Υλικά

Υλικά (για 6-8 άτομα)

1, 5 λίτρο ζωμός κότας

40 γρ. βούτυρο

1 κ.σ. ξερό σουμάκι (θα το βρείτε σε καταστήματα εδώδιμων και αποικιακών)

Αλάτι, πιπέρι, άνηθος

400-500 γρ. κιμάς (ανάμικτος από αρνί, μοσχάρι, βοδινό)

Μια ιδέα κύμινο

1 μικρή χούφτα μαϊντανού

1 κεσεδάκι γιαούρτι, στο οποίο ρίχνουμε 1 σκ. σκόρδο στουμπισμένο

Για τη ζύμη

400 γρ. αλεύρι

1 αυγό

Χλιαρό νερό

Λίγο ελαιόλαδο, μερικές σταγόνες ξίδι, αλάτι

Για το ζωμό

Ένα κοτόπουλο συν ένα κομματάκι μοσχάρι

Μαϊντανός, άνηθος, σέλινο, κρεμμύδι καρότο

Αλατοπίπερο

Παρασκευή

Ζωμός
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το ζωμό σε μία κατσαρόλα με 2 % λίτρα κρύο νερό και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για δύο ώρες περίπου.

Κατά τη βράση ξαφρίζουμε, απομακρύνοντας τον αφρό του κρέατος με μια κουτάλα.

Μετά στραγγίζουμε το ζωμό και αφήνουμε στην άκρη.

Ζύμη
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε ένα λάκκο στη μέση.

Προσθέτουμε το αυγό, το λάδι, το ξίδι και το αλάτι.

Ανακατεύουμε με τις άκρες των δακτύλων και ζυμώνουμε καλά.

Προσθέτουμε το νερό ώσπου η ζύμη να μπορεί να πλάθεται, καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για μια ώρα περίπου.

Αν θέλουμε τη ζύμη πιο ελαστική, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό με 3 αυγά (100 γρ.

νερού αντιστοιχούν σε 1 αυγό).

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με τα μπαχαρικά και το ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Με πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μέχρι που να γίνει το φύλο πολύ λεπτό.

Κόβουμε το φύλο σε τετράγωνα 6 έως 7 εκατοστών.

Περνάμε ελαφρά τις άκρες κάθε τετραγώνου με βρεγμένο πινέλο και στη συνέχεια τοποθετούμε μια κουταλιά καφέ από τη γέμιση στο τετράγωνο και το κλείνουμε αντικρίζοντας τις άκρες, ώστε να σχηματιστεί ένα μικρό πουγκάκι.

Βράζουμε τα πουγκάκια (ανθούς) μέσα στο ζωμό, για οχτώ λεπτά περίπου, μέχρι να επιπλεύσουν στην επιφάνεια του νερού.

Αν θέλουμε, δεν πετάμε το ζωμό μπορούμε να τον κρατήσουμε στην κατάψυξη για άλλη φορά.

Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα πουγκάκια από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε βαθύ ατομικό πιάτο κατευθείαν για σερβίρισμα.

Λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να καεί και βάζουμε μισή κουταλιά του γλυκού σουμάκι.

Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το ζωμό και περιχύνουμε με 1 κουταλιά από το λιωμένο βούτυρο.

Από πάνω βάζουμε λίγο γιαούρτι και διακοσμούμε με μια ιδέα άνηθο.

Επίσης...

3 προτάσεις για "ιδιαίτερες" μπριζόλες

Εσύ έχεις φάει την μπριζόλα σου με τραχανά;

3 προτάσεις για νόστιμα γιουβαρλάκια

Μία σούπα με γιουβαρλάκια είναι ό,τι πρέπει για ένα cosy δείπνο κι εμείς έχουμε τρεις συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

Οι πιο νόστιμες χοιρινές μπριζόλες

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και απογείωσε τη μπριζόλα σου.

3 λαχταριστές σούπες με κρέας

Με κιμά, κεφτεδάκια ή και λουκάνικο, αυτές οι σούπες είναι ό,τι πρέπει τώρα που πέφτει η θερμοκρασία.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.