Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
15 ml ελαιόλαδο
450 γρ. άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς
3 μεγάλες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χωρίς τα σπόρια τους ή 550 γρ. ντοματάκια κονσέρβας
1 μήλο ή 1 αχλάδι καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
2 πιπεριές χαλαπένιο (jalapeno) από κονσέρβα ή 2 φρέσκα πράσινα τσίλι, χωρίς τα σποράκια τους, ψιλοκομμένα
½ κ.γλ. ζάχαρη
½-1 κ.γλ. τριμμένο κύμινο
1 πρέζα ολόκληρο κύμινο σε σπόρους
1 πρέζα καγιέν
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. κόντιτα κίτρου ή άλλου εσπεριδοειδούς
50 γρ. σταφίδες ξανθές
50 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα φιλέ
Παρασκευή
Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα.
Δυναμώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τον κιμά.
Τον τσιγαρίζετε και αυτόν, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να σκουρύνει το χρώμα του.
Προσθέτετε τις ντομάτες, το μήλο ή το αχλάδι, τον πελτέ, τα τσίλι, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά, αυξομειώνοντας την ποσότητα κατά βούληση.
Σιγοβράζετε το μείγμα για 20-25 λεπτά.
Προσθέτετε τα κόντιτα, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα και βράζετε για λίγα λεπτά ακόμα.
Σερβίρετε με ρύζι, κινόα ή ζυμαρικά – και κόκκινα ή μαύρα μεξικάνικα φασόλια, αν σας αρέσει ο συνδυασμός.
Το πικαδίγιο είναι ένας τυπικός μεξικάνικος κιμάς, που βασίζεται στην αντίθεση των γλυκών φρούτων με τα καυτερά χαλαπένιο.
Εμφανίζεται συχνά σε διάφορες παρασκευές της μεξικάνικης κουζίνας, έντονα αρωματισμένος με το κύμινο, που λατρεύουν οι Μεξικάνοι.
Θα τον χρησιμοποιήσετε σε πίτες για τορτίγια και για να συνοδέψετε πιάτα ζυμαρικών ή ρυζιού.