X

Κοκκινιστό πατσαδάκι γάλακτος

Τι εστί ελληνική κουζίνα; Που κρύβεται, αλήθεια, η ελληνικότητα της γεύσης: στην παραδοσιακή συνταγή, στα εγχώρια υλικά, στις τεχνικές της γιαγιάς ή μήπως στους πειραματισμούς των σεφ; Που δημιουργούν σήμερα την παράδοση του αύριο; Η Θάλεια Τσιχλάκη και ο Επίκουρος διερευνούν την terra incognita της σύγχρονης ελληνικής γεύσης. Οι σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος, Λευτέρης Λαζάρου και Γιάννης Μπαξεβάνης μας προτείνουν συνταγές που θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε φέτος το χειμώνα.

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

1300-1500 γρ. κοιλιές από αρνάκι γάλακτος (συνήθως πρέπει να τις παραγγείλουμε στο χασάπη)

2 ματσάκια άνηθο ψιλοκομμένο (κρατάμε 4 φουντίτσες για το γαρνίρισμα)

1 κιλά χοντρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2-3 λίτρα ζωμός κρέατος

150 ml ελαιόλαδο

3 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες

1 κ.σ. μπούκοβο καυτερό

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 ποτήρι λευκό, ξηρό κρασί

4 φύλλα δάφνης (φρέσκια ή ξερή)

1 πόδι μοσχαρίσιο ή 2 κιλά κόκαλα (για το ζωμό κρέατος)

5 λίτρα νερό, που θα δώσουν τα 3 λίτρα ζωμού κρέατος σάλτσα ντομάτας

(Η ίδια με τη συνταγή «Φιλεταρισμένη σκορπίνα»).


Παρασκευή

Κόβουμε σε καρεδάκια 2Χ2 εκ.

τον πατσά (τις κοιλιές) και τον βράζουμε μόνο του, με λίγο ξίδι για να μη μαυρίσει.

Τον ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα και κάθε φορά που πρέπει προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να βράζει άνετα.

Συνήθως ο πατσάς γάλακτος βράζει πολύ γρήγορα τον τσιμπάμε με το πιρούνι για να δούμε αν είναι έτοιμος.

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, που πρέπει να χωρέσει όλο το φαγητό.

Βάζουμε το σκόρδο, τη δάφνη, σβήνουμε με το κρασί και αρχίζουμε σιγά σιγά να προσθέτουμε το ζωμό του κρέατος.

Μετά από 30-40 λεπτά, ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας.

Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο, το αφήνουμε να βράσει μέχρι να αρχίσει η σάλτσα να σχηματίζει ζελατίνα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο ζωμό, αν χρειάζεται, ώστε να μοιάζει με χυλωμένη σούπα, και τέλος ρίχνουμε το κομμένο άνηθο.

Σερβίρουμε σε 4 βαθιά πιάτα, στολίζουμε με τις φουντίτσες του άνηθου και περιχύνουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, που θα σταθεί από πάνω.

Επίσης...

3 προτάσεις για "ιδιαίτερες" μπριζόλες

Εσύ έχεις φάει την μπριζόλα σου με τραχανά;

3 προτάσεις για νόστιμα γιουβαρλάκια

Μία σούπα με γιουβαρλάκια είναι ό,τι πρέπει για ένα cosy δείπνο κι εμείς έχουμε τρεις συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

Οι πιο νόστιμες χοιρινές μπριζόλες

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και απογείωσε τη μπριζόλα σου.

3 λαχταριστές σούπες με κρέας

Με κιμά, κεφτεδάκια ή και λουκάνικο, αυτές οι σούπες είναι ό,τι πρέπει τώρα που πέφτει η θερμοκρασία.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.