Υλικά
Υλικά
450 γρ. κριθαράκι χοντρό
300 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο ή μπράουν (κατά προτίμηση)
1600 γρ. ζωμός κότας (ή λίγος περισσότερο)
1 φλιτζ. τσ. λευκό κρασί
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3-4 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. κρέμα ή σάλτσα τρούφας (προαιρετικά)
1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
5 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
Μαϊντανός ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα
Παρασκευή
Πλένουμε και στεγνώνουμε αμέσως τα μανιτάρια ή τα σκουπίζουμε με βρεγμένο πανάκι.
Τα κόβουμε σε μέτριες φέτες.
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ.
σούπας ελαιόλαδο και 2 κουτ.
σούπας βούτυρο και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
Προσθέτουμε το σκόρδο κι αφήνουμε μισό λεπτό ακόμα.
Βάζουμε το ζωμό μας να ζεσταθεί μέχρι το σημείο βρασμού και τον διατηρούμε έτσι.
Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει καλά το λάδι.
Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 1 λεπτό να απορροφηθεί.
Προσθέτουμε το ζωμό σταδιακά, σε τρεις-τέσσερις δόσεις, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει.
Προσθέτουμε αλάτι.
Τελειώνοντας, πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό και να μην έχει μαλακώσει τελείως.
Το αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 κουτ.
σούπας βούτυρο, την κρέμα ή σάλτσα τρούφας και τα μισά μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη μία κουταλιά κρέμα γάλακτος (βοηθάει στην υφή και το χρώμα) και σερβίρουμε σε βαθιά πιατέλα.
Βάζουμε στο κέντρο τα υπόλοιπα μανιτάρια και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και φλούδες παρμεζάνας.
Σερβίρουμε αμέσως.