Υλικά
υλικά
4-6 μπριζόλες μοσχαρίσιες , με πάχος τουλάχιστον 4 εκ.
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. θυμάρι (κατά προτίμηση φρέσκο) ή ρίγανη
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
αλάτι, χιντροκομμένο πιπέρι
γιά τη barbecue sauce:
8 σκ. σκόρδο, σε φετάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρέσκο κόλιαντρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο.
2 κ.σ. κόκκους καφέ (σε καφεκοπτεία)
1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
1 κ.γ.κίμινο τριμμένο
1 κ.κ. μπούκοβο
1 λεμόνι, το χυμό και το ξύσμα
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 φλ.τσ. ξύδι από κρασί
1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. χοντροτριμμένο πιπέρι (καλύτερα σπασμένους κόκκους)
αλάτι, όσο θέλουμε
παρασκευή
Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας και αλείφουμε καλά τις μπριζόλες.
Τις αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες και τις βγάζουμε 45' πριν το ψήσιμο, να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Τις ψήνουμε σχετικά κοντά στη φωτιά, ώστε να ψηθούν εξωτερικά, μένοντας όσο ζουμερές και κόκκινες θέλουμε εσωτερικά.Γιά τη σάλτσα, ζεσταίνουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι.
Ανακατεύουμε 3' και προσθέτουμε τα φετάκια του σκόρδου.
Σιγοψήνουμε 4'-5' να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα.
Ρίχνουμε τους κόκκους του καφέ, όλα τα στεγνά υλικά και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε 2'-3'.
Ρίχνουμε το ξύδι, αφήνουμε 1' και προσθέτουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι και το πιπέρι.
Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοψηθεί 6'-7', ανακατεύοντας μερικές φορές.
Στο τέλος προσθέτουμε το ξύσμα και δοκιμάζουμε τη γεύση.
Προσθέτουμε, αν χρειάζεται, λίγο ελαιόλαδο.tips: ο καφές κάνει πολύ ιδιαίτερη αυτή τη σάλτσα, που ταιριάζει περισσότερο με το μοσχαρίσιο κρέας.
Αν τη θέλουμε λίγο πιό αραιή, προσθέτουμε μια μέτρια ντομάτα ψιλοκομμένη μαζί με τον πελτέ.
Αυξομειώνουμε, επίσης, την ποσότητα του καφέ, τη ζάχαρη και το ξύδι.