Υλικά
Υλικά:
2 πακέτα έτοιμο λεπτό φύλλο κρούστας
1 κιλό κιμά ανάμεικτο (½ κιλό χοιρινό και ½ κιλό μοσχαρίσιο)
2 φλιτζάνια του τσαγιού περίπου (400-450 ml) χυμό ντομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι
½ φλιτζάνι του τσαγιού (125 ml) λάδι
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας (15 ml) κονιάκ
70 γραμμάρια βούτυρο για το φύλλο
1 πακέτο μακαρόνια χοντρά Νο 2
Για την μπεσαμέλ:
150 γραμμάρια βούτυρο
2/3 φλιτζανιού του τσαγιού (150 ml) ελαιόλαδο
300 γραμμάρια αλεύρι
2 λίτρα γάλα
4 κρόκους αβγών
αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο τριμμένο
300 γραμμάρια παρμεζάνα και έμενταλ
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμύδια να τσιγαρι-στούν.
Μετά προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά.
Σβήνουμεμε το κονιάκ και στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τον κιμά στη φωτιά να μαγειρευτεί περίπου μισή ώρα.Για να ετοιμάσουμε την μπεσαμέλ μας, ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το λάδι να λιώσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Μόλις το μείγμα γίνει λίγο ροζ, ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα –πρέπει να είναι κρύο–, έπειτα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά τους κρόκους και τα τυριά ανακατεύοντας. Tip: (αν φοβάστε μη σας σβολιάσει, όταν πρωτορίχνετε το γάλα τραβήξτε για λίγο την κατσαρόλα από τη φωτιά και ξαναβάλτε την μόλις γίνει ομοιογενές το μείγμα)Αφού έχουμε ετοιμάσει τον κιμά και την μπεσαμέλ, βράζουμε τα μακαρόνια με αλάτι και λίγο λάδι, τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με την μπεσαμέλ.Σε μεγάλη στρογγυλή φόρμα που ανοίγει βάζουμε 8-9 φύλλα, τα οποίαβουτυρώνουμε ανάμεσα, έπειτα τα μισά μακαρόνια, τον κιμά και τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Τέλος, καλύπτουμε πάλι με φύλλα, τα κόβουμε στρογγυλά γύρω από τη φόρμα, τα βάζουμε μέσα και χαράσσουμε από πάνω.
Βάζουμε τη φόρμα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C και ψήνουμε.Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά-1 ώραΣυνταγή από το βιβλίο της Μαρίκας Μητσοτάκη «Συνταγές με… ιστορία»