X

Παστίτσιο με φύλλο

Υλικά

Υλικά:

2 πακέτα έτοιμο λεπτό φύλλο κρούστας

1 κιλό κιμά ανάμεικτο (½ κιλό χοιρινό και ½ κιλό μοσχαρίσιο)

2 φλιτζάνια του τσαγιού περίπου (400-450 ml) χυμό ντομάτας

1 μεγάλο κρεμμύδι

½ φλιτζάνι του τσαγιού (125 ml) λάδι

αλάτι, πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας (15 ml) κονιάκ

70 γραμμάρια βούτυρο για το φύλλο

1 πακέτο μακαρόνια χοντρά Νο 2

Για την μπεσαμέλ:

150 γραμμάρια βούτυρο

2/3 φλιτζανιού του τσαγιού (150 ml) ελαιόλαδο

300 γραμμάρια αλεύρι

2 λίτρα γάλα

4 κρόκους αβγών

αλάτι, πιπέρι

μοσχοκάρυδο τριμμένο

300 γραμμάρια παρμεζάνα και έμενταλ

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμύδια να τσιγαρι-στούν.

Μετά προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά.

Σβήνουμεμε το κονιάκ και στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τον κιμά στη φωτιά να μαγειρευτεί περίπου μισή ώρα.Για να ετοιμάσουμε την μπεσαμέλ μας, ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το λάδι να λιώσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

Μόλις το μείγμα γίνει λίγο ροζ, ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα –πρέπει να είναι κρύο–, έπειτα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά τους κρόκους και τα τυριά ανακατεύοντας. Tip: (αν φοβάστε μη σας σβολιάσει, όταν πρωτορίχνετε το γάλα τραβήξτε για λίγο την κατσαρόλα από τη φωτιά και ξαναβάλτε την μόλις γίνει ομοιογενές το μείγμα)Αφού έχουμε ετοιμάσει τον κιμά και την μπεσαμέλ, βράζουμε τα μακαρόνια με αλάτι και λίγο λάδι, τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με την μπεσαμέλ.Σε μεγάλη στρογγυλή φόρμα που ανοίγει βάζουμε 8-9 φύλλα, τα οποίαβουτυρώνουμε ανάμεσα, έπειτα τα μισά μακαρόνια, τον κιμά και τα υπόλοιπα μακαρόνια.

Τέλος, καλύπτουμε πάλι με φύλλα, τα κόβουμε στρογγυλά γύρω από τη φόρμα, τα βάζουμε μέσα και χαράσσουμε από πάνω.

Βάζουμε τη φόρμα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C και ψήνουμε.Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά-1 ώραΣυνταγή από το βιβλίο της Μαρίκας Μητσοτάκη «Συνταγές με… ιστορία»

Επίσης...

3 λαχταριστές σούπες με κρέας

Με κιμά, κεφτεδάκια ή και λουκάνικο, αυτές οι σούπες είναι ό,τι πρέπει τώρα που πέφτει η θερμοκρασία.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.