X

Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ

Υλικά

υλικά

500 γρ. λαζάνια με αβγό

800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

2 μεγάλα κρεμμύδια

2 καρότα (προαιρετικά)

2 σκ.σκόρδο

300 γρ. πολτό ντομάτας ή ντομάτα στον τρίφτη

1 φλ.κ. κόκκινο κρασί

1 κ.γ. θυμάρι ή βασιλικό

4 κ.σ. ελαιόλαδο

200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

αλάτι, πιπέρι

γιά τη μπεσαμέλ:

100 γρ. αλεύρι

100 γρ. φρέσκο βούτυρο

1 λ. γάλα πλήρες

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε σε κυβάκια τα καρότα.

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο γιά 3'-4', ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο ψιλοκομμένο και τον σωτάρουμε μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζεται, ανακατεύοντας και ξεσβολιάζοντας συνέχεια, γιά 7'-8' περίπου.

Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 1' προσθέτουμε τη ντομάτα, το θυμάρι ή το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι.

Αφήνουμε τον κιμά να βράσει με τη σάλτσα ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να μείνει με λίγη σάλτσα.

Γιά να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και όταν αρχίσει να καίει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα 2'-3' σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτουμε το γάλα (καλύτερα χλιαρό) και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει αρκετά.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μερικές κ.σ ζεστό νερό και βγάζουμε από τη φωτιά. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.

Πολλοί δεν βράζουν τα λαζάνια από πριν, αλλά αν δεν σας αρέσουν αρκετά σκληρά, προτιμήστε να τα ζεματίσετε γιά 1' σε αλατισμένο νερό που βράζει.

Εχουμε βουτυρώσει το σκεύος που θα τα βάλουμε.

Στον πάτο απλώνουμε μιά μεγάλη κ.σ μπεσαμέλ και 2-3 κ.σ νερό.

Απλώνουμε μιά σειρά λαζάνια, χωρίς κενά (μπορεί να χρειαστεί να κόψουμε κάποια στις άκρες).

Μοιράζουμε επάνω τον μισό κιμά με τη σάλτσα του και συνεχίζουμε με στρώση λαζάνια, μπεσαμέλ με παρμεζάνα, στρώση λαζάνια, στρώση κιμά, λαζάνια και τέλος μιά στρώση μπεσαμέλ.

Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τριμμένη φρυγανιά και το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στο φούρνο γιά 40'-45' περίπου.

Στην αρχή σκεπάζουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο, που θα αφαιρέσουμε μετά από 15'.

Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί τουλάχιστον 30' πριν το κόψουμε, ενώ είναι ακόμα καλύτερο μερικές ώρες αργότερα.

Επίσης...

3 προτάσεις για "ιδιαίτερες" μπριζόλες

Εσύ έχεις φάει την μπριζόλα σου με τραχανά;

3 προτάσεις για νόστιμα γιουβαρλάκια

Μία σούπα με γιουβαρλάκια είναι ό,τι πρέπει για ένα cosy δείπνο κι εμείς έχουμε τρεις συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

Οι πιο νόστιμες χοιρινές μπριζόλες

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και απογείωσε τη μπριζόλα σου.

3 λαχταριστές σούπες με κρέας

Με κιμά, κεφτεδάκια ή και λουκάνικο, αυτές οι σούπες είναι ό,τι πρέπει τώρα που πέφτει η θερμοκρασία.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.