X

Μαραθόριζες γκρατέν

Υλικά

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μαραθόριζες (φινόκιο), κατά προτίμηση μικρές, κομμένες στα οκτώ ή σε λεπτές φέτες

5 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες μαζί με το πιο τρυφερό, πράσινο τμήμα τους

αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3 κ. σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο

3 κ. σ. αλεύρι

1 1/2 φλιτζάνι γάλα

1 κούπα γιαούρτι αγελάδας (2% λιπαρά)

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

1 αυγό, χωρισμένο

11/4 φλιτζάνι τριμμένη, πικάντικη γραβιέρα (ή αρσενικό) Νάξου

3 κ. σ. αμύγδαλα χοντροαλεσμένα

Παρασκευή

Αφαιρούμε όσα εξωτερικά φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια από τις μαραθόριζες είναι χαλασμένα.

Σε βαθύ τηγάνι ζεστάνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμυδάκια, για 3 λεπτά, ανακατεύοντας τα.

Προσθέτουμε τις κομμένες μαραθόριζες και συνεχίζουμε να σοτάρουμε, για 10-15 λεπτά, ανακατώνοντας τες, πότε-πότε, μέχρι να μαλακώσουν και να πιούν τα υγρά τους.

Τις απομακρύνουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το αλάτι και μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και το αλεύρι και τα δουλεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να δέσει το μείγμα τους.

Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε μονομιάς το γάλα και το γιαούρτι, ανακατεύοντας συνεχώς, για να μη σβολιάσουν.

Βάζουμε ξανά το σκεύος στη φωτιά και δουλεύουμε πάλι με το σύρμα, μέχρι να δέσει το μείγμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, και ενώ τα ανακατεύουμε προσθέτουμε τον κρόκο.

Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί, κρατώντας 1-2 κουταλιές για γκρατινάρισμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο ?.

Μοιράζουμε τη σοταρισμένη μαραθόριζα καθώς και τα ψιλοκομμένα φύλλα μάραθο σε ένα σκεύος του γκρατέν.

Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και περιχύνουμε την κρέμα που ετοιμάσαμε από πάνω.

Πασπαλίζουμε και τη γραβιέρα που κρατήσαμε και ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει από πάνω το γκρατέν και να κοχλάζει η γέμιση.

Σερβίρετε αμέσως.

Επίσης...

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.