X

Σαγανάκι θαλασσινών

Υλικά

Υλικά

500 γρ. ψίχα από μύδια και διάφορα άλλα θαλασσινά (χτένια, γυαλιστερές, κυδώνια, γαρίδες)

2 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

60 ml ελαιόλαδο

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

3 κ. σ. βασιλικό ή μάραθο ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, τριμμένες στον τρίφτη

120 γρ. φέτα ή κασέρι (προαιρετικά)

60 ml κρασί

240 ml ζεστό νερό 

ρίγανη

αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα όστρακα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά, τα βουρτσίζουμε προσεκτικά και κόβουμε τα γενάκια από τα μύδια.

Βάζουμε στο σαγανάκι τα μύδια και τα υπόλοιπα όστρακα, τα περιχύνουμε με ένα ποτήρι νερό, σκεπάζουμε καλά το σαγανάκι με ένα καπάκι και τα βράζουμε για 5 λεπτά.

Τα βγάζουμε από το σαγανάκι και πετάμε όσα όστρακα δεν άνοιξαν.

Αν θέλουμε να καθαρίσουμε τα όστρακα, κρατάμε τη ψίχα και πετάμε το κέλυφος τους.

Αδειάζουμε το σαγανάκι, το σκουπίζουμε και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο , σε μέτρια φωτιά.

Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν.

Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά, εκτός από τα θαλασσινά και το τυρί.

Ανακατεύουμε καλά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει.

Τότε προσθέτουμε τα θαλασσινά και το τυρί και τα αφήνουμε για 5 λεπτά, να δέσουν με τη σάλτσα, φροντίζοντας να μην ανακατεύουμε έντονα για να μη διαλυθούν τα μύδια.

Αποσύρουμε το σαγανάκι από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
Σημ.

1. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα όστρακα, τα ξεπαγώνουμε, τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε ένα μπολ, με 1-2 κουταλιές ξίδι και νερό και τα αφήνουμε 10 λεπτά για να καθαριστούν πριν τα μαγειρέψουμε.


2.

Αν χρησιμοποιήσουμε γαρίδες τις σοτάρουμε στην αρχή μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.


3. Αν θέλουμε να τα σερβίρουμε με το κέλυφος τους, αντί για νερό τα αχνίζουμε με κρασί.



Θ.Τ.

Επίσης...

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.