Υλικά
Υλικά
500 γρ. φρέσκο σπανάκι
300 γρ. πρόβεια ρικότα ή ανθότυρο
150 γρ. αλεύρι μαλακό τύπου 00
2 αβγά
βούτυρο
αλάτι και πιπέρι
μερικά φυλλαράκια φασκόμηλο
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα
Παρασκευή
Πλένουμε το σπανάκι και το αχνίζουμε για λίγο με το νερό που έμεινε από το πλύσιμο των φύλλων του.
Το στύβουμε καλά και το ψιλοκόβουμε.
Το βάζουμε σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τη ρικότα, τα αβγά, 2 κουταλιές τριμμένο τυρί, αλάτι και πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Δουλεύουμε το μείγμα καλά ενώ προσθέτουμε σιγά-σιγά και το αλεύρι.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε να σταθεί για ½ ώρα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
Στη συνέχεια, πιάνουμε σε δυο κουτάλια της σούπας μια μικρή ποσότητα και την πλάθουμε, δίνοντας το σχήμα μικρής οβίδας.
Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η φάση, ρίχνουμε μία-μία τις μικρές οβίδες να βράσουν για λίγα λεπτά σε άφθονο αλατισμένο νερό.
Σερβίρουμε τα νιούντι περιχύνοντας τα με λιωμένο βούτυρο, όπου θα έχουμε ζεστάνει και τα φύλλα του φασκόμηλου και με άφθονο τριμμένο τυρί.
Μπορούμε να τα περιχύσουμε και με σάλτα ντομάτας.
Στην Ιταλία χρησιμοποιούν τα νιούντι ως ζυμαρικό και σε σούπες.
Θ.Τ.