Υλικά
Υλικά
250 γρ. ζυμαρικά (κοράλλι, σέλινο, τρομπέτες, πέννες ή βίδες)
40 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι
600 ml γάλα
250 γρ. κασέρι ή κασκαβάλι
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Παρασκευή
Βράζουμε κανονικά τα μακαρόνια σε βραστό, αλατισμένο νερό ή σε ζωμό λαχανικών και τα σουρώνουμε.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία, σε μια αντικολλητική κατσαρόλα, ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε συνεχώς για μερικά λεπτά με μια σπάτουλα, μέχρι να δέσουν και να σχηματίσουν ένα πηχτό καστανοκόκκινο μείγμα, το ρου (roux).
Προσθέτουμε, λίγο-λίγο, το γάλα στο ρου μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα αλευριού-βουτύρου και να σχηματίσουν μια πηχτή, βουτυράτη σος μπεσαμέλ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο ή το γκριλ της ηλεκτρικής μας κουζίνας, απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνουμε τα 175 γρ.
από το τυρί στην μπεσαμέλ και το ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να λιώσει καλά.
Προσθέτουμε στα μακαρόνια τη μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε καλά.
Τα μεταγγίζουμε σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί, πυρέξ ή πήλινο σκεύος, κατάλληλο και για το σερβίρισμα.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί, τοποθετούμε το σκεύος στο γκριλ και ψήνουμε το γκρατέν μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του και ν' αρχίσει το τυρί να σχηματίζει φουσκάλες στην επιφάνεια του φαγητού.
Το σερβίρουμε καυτό.Σημ.
Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στα ζυμαρικά και 100 γρ.
λευκά μανιτάρια, σοταρισμένα από πριν σε λίγο βούτυρο.
Θ.Τ.