Υλικά
υλικά για 4 άτομα
250 γρ. κριθαράκι χοντρό
400 γρ. μελιτζάνες φλάσκες
2 μέτριες ώριμες ντομάτες
2-3 σκ. σκόρδου
30 γρ. ελιές μαύρες, χωρισμένες στη μέση
10 γρ. κάπαρη (από άλμη, στραγγισμένη)
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. θυμάρι
τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο ή κεφαλοτύρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τα αλατίζουμε.
Κάνουμε το ίδιο με τις ντομάτες.
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με τη μια σκ.σκόρδου ολόκληρη και όταν κάψει και μυρίσει, την αφαιρούμε.
Τηγανίζουμε τα κυβάκια της μελιτζάνας σε μέτρια φωτιά για 5'-6', μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λυώσουν.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις ντομάτες, τις ελιές, το θυμάρι και την κάπαρη και συνεχίζουμε το τηγάνισμα/σωτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμα.
Προς το τέλος, προσθέτουμε το υπόλοιπο σκόρδο τριμμένο.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βράζουμε το κριθαράκι σε άφθονο αλατισμένο νερό, το στραγγίζουμε και το ανακατεύουμε με τη σάλτσα.
Αφήνουμε να σταθεί λίγα λεπτά και σερβίρουμε με το τριμμένο τυρί.