Υλικά
Υλικά
250 γρ. πένες
5 κατεψυγμένες καρδιές αγκινάρας
250 γρ. κατεψυγμένα καλαμαράκια σε ροδέλες
2 -3 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ φλ. φρέσκος ψιλοκομμένος άνηθος
½ φλ. φρέσκος ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 σκελίδες σκόρδο
¾ φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ χυμός λεμονιού
ξύσμα ενός φρέσκου λεμονιού
¾ φλ. παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα σε φλούδες (αν θέλουμε)
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πένες al dente, στραγγίζουμε, ανακατεύουμε με 2 -3 κ.σ ελαιόλαδο και 1 κ.σ χυμό λεμονιού και αφήνουμε στην άκρη. Αφήνουμε τις αγκινάρες να αποψυχθούν, τις πλένουμε και τις βράζουμε σε λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν.
Τις στραγγίζουμε, τις κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ.
και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Αποψύχουμε τα καλαμάρια, τα πλένουμε και τα βράζουμε σε λίγο αλατισμένο νερό επάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το μαϊντανό.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα: βάζουμε στη μουλινέτα το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και δουλεύουμε μέχρι να γίνουν σαν γαλάκτωμα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το ξύσμα του λεμονιού.
Σε βαθουλή πιατέλα αναμιγνύουμε τις αγκινάρες, τα καλαμάρια και τις πένες.
Προσθέτουμε τα αρωματικά.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε προσεκτικά, σηκώνοντας τα υλικά από κάτω προς τα πάνω.
Πασπαλίζουμε με το τυρί αν χρησιμοποιούμε.
Α.Τ.