Υλικά
Υλικά
Για τη ζύμη:
1 κ. σταρένιο αλεύρι σκληρό
1 αβγό
1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. τριμμένο πιπέρι
½ φλ. βούτυρο αγελαδινό
Για το ταψί
2 ½ -3 φλ. ζωμός από κοτόπουλο ή μοσχάρι
Για το σερβίρισμα
500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 φλ. αγελαδινό βούτυρο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 γερή πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη ζύμη με το αλεύρι, το αβγό, το αλάτι και 300 ml χλιαρό νερό –αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ελαστική ζύμη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη.
Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε λίγο βούτυρο, προσθέτουμε τον κιμά, τον καβουρδίζουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και ανοίγουμε το καθένα σε φύλλο.
Στη συνέχεια τα κόβουμε σε τετράγωνα περίπου 5 εκ., βάζουμε 1 κ.γ.
γέμιση στη μέση και τα κλείνουμε σαν μαντιλάκια πιάνοντας ανά δύο τις πλευρές ανάμεσα σε δείχτη και αντίχειρα και πιέζοντας ανασηκώνοντάς τις ταυτοχρόνως προς τα πάνω.
Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C μέχρι να ροδίσουν.
Τα ξεφουρνίζουμε και τα περιχύνουμε με τον ζωμό καφτό.
Μόλις απορροφήσουν τον ζωμό, τα βγάζουμε σε πιατέλα (αν θέλουμε τα μοιράζουμε σε πιάτα).
Ανακατεύουμε το γιαούρτι, το σκόρδο και το αλάτι και σκεπάζουμε με το μείγμα τα μαντί.
Καίμε το βούτυρο, προσθέτουμε αν θέλουμε πάπρικα και περιχύνουμε από πάνω το γιαούρτι.
(Αν θέλουμε τα τρώμε σκέτα ή μόνο με το γιαούρτι ή μόνο με το καμμένο βούτυρο).
A.T.