Υλικά
Υλικά
500 γρ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο σπασμένα
2 + 1 φλ. φρυγανιά απλή τριμμένη
200 γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο
300 γρ. φρυγανιά σικάλεως τριμμένη
400 γρ. καρύδια κοπανισμένα
15 φρέσκα φύλλα φασκόμηλο πλυμένο, στεγνωμένο και ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1 φλ. + 3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
1.200 ml γάλα σόγιας ή κανονικό γάλα με χαμηλά λιπαρά
12 κ.σ. αλεύρι (αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και αλεύρι ολικής αλέσεως ή από φαγόπυρο ή από βρώμη)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
Προαιρετικά: μια πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο, 1 –2 κρόκους αβγού, 2 -3 κουταλιές τριμμένο τυρί (γραβιέρα ή παρμεζάνα ή πεκορίνο).
Εκτέλεση
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι, ρίχνουμε μέσα τα δύο φλιτζάνια φρυγανιά και το κουνάμε να καλυφθεί καλά σε όλη την επιφάνεια.
Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente και κρατάμε 1 ½ -2 φλιτζάνια από το ζωμό τους.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας να μην καεί.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα καρύδια, το τυρί και το φασκόμηλο.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε αρκετό χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με το μείγμα καρύδια-σκόρδο –τυρί –φρυγανιά και ρίχνουμε προσεκτικά λίγο –λίγο το νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών που έχουμε κρατήσει, μέχρι να υπάρχει αρκετό υγρό για να ψηθούν στο φούρνο.
Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά στο ταψάκι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το αλεύρι και το ψήνουμε μέχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το κανονικό γάλα ή το γάλα σόγιας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με τον αβγοδάρτη, μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε και το τυρί, αν θέλουμε, καθώς και το μοσχοκάρυδο.
Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ επάνω στα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με το ένα φλιτζάνι φρυγανιά.
Ραντίζουμε με τις 3 κ.σ ελαιόλαδο Ψήνουμε το παστίτσιο για 45΄-50΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε σε κομμάτια για να μην διαλυθεί.
Α.Τ.