Υλικά
Υλικά
400 γρ. ξινόχοντρος
18-20 πράσινα σπαράγγια
800 ml ζωμός λαχανικών
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/3 φλ. ελαιόλαδο
100 γρ. παρμεζάνα σε φλούδες
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το σκληρό μέρος του κοτσανιού από τα σπαράγγια και βγάζουμε τη φλούδα από το υπόλοιπο (ξεκινώντας από τη βάση και μέχρι τα 2/3 του ύψους του βλαστού).
Κόβουμε τις κορυφές σε μήκος περίπου 4 εκ.
και χωρίζουμε το κοτσάνι σε φετούλες. Ζεματίζουμε τις φετούλες σε βραστό αλατισμένο νερό για 4 λεπτά, ρίχνουμε σε κρύο νερό και στραγγίζουμε.
Αφήνουμε στην άκρη.
Κρατάμε καυτό τον ζωμό λαχανικών σε κατσαρολάκι.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε τον ξινόχοντρο, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τον ζωμό και αλατοπιπερώνουμε.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ο ξινόχοντρος.
Προσθέτουμε τα σπαράγγια (κρατάμε 1-2 κουταλιές από τις κορυφές).
Αν είναι πολύ πηχτό το φαγητό, ρίχνουμε λίγο καυτό νερό ακόμα.
Θέλουμε να έχει την κρεμώδη υφή του ριζότο.
Σερβίρουμε με μερικές κορυφές από τα σπαράγγια και φλούδες παρμεζάνας.
Α.Τ.