Υλικά
Υλικά
500 γρ. πράσινα σπαράγγια
200 γρ. γραβιέρα
250 ml γάλα
6 αβγά -χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
3 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το σκληρό μέρος του κοτσανιού από τα σπαράγγια και βγάζουμε τη φλούδα από το υπόλοιπο (ξεκινώντας από τη βάση και μέχρι τα 2/3 του ύψους του βλαστού).
Κόβουμε τις κορυφές σε μήκος περίπου 4 εκ.
και το κοτσάνι σε φετούλες. Ζεματίζουμε τις φετούλες σε βραστό αλατισμένο νερό για 4 λεπτά, ρίχνουμε σε κρύο νερό και στραγγίζουμε.
Αφήνουμε στην άκρη μαζί με τις κορυφές των σπαραγγιών.
Φτιάχνουμε μια μπεσαμέλ: ζεσταίνουμε το γάλα.
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι επάνω σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να καβουρδιστεί το αλεύρι και να πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα.
Ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύουμε δυνατά να αναμειχθούν τα υλικά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει αρκετά.
Αλατοπιπερώνουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αμέσως το τυρί, ανακατεύοντας να λιώσει.
Προσθέτουμε τους κρόκους ένα έναν, ανακατεύοντας κάθε φορά.
Ρίχνουμε και τα σπαράγγια και ανακατεύουμε προσεκτικά να μην λιώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Την ενσωματώνουμε στο μείγμα τμηματικά λίγη–λίγη ανακατεύοντας απαλά, από κάτω προς τα επάνω.
Γεμίζουμε με το μείγμα ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο βαθύ σκεύος κατά τα ¾ και ψήνουμε περίπου μισή ώρα.
Είναι έτοιμο όταν φουσκώσει και πάρει χρυσαφί χρώμα.
Σερβίρουμε αμέσως.
Α.Τ.