X

Κριθαρότο με μανιτάρια

Υλικά

Υλικά

400 γρ. μέτριο ή χοντρό κριθαράκι

500 γρ. φρέσκα μανιτάρια (λευκά ή brown)

1300 ml ζωμό λαχανικών ή νερό

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

½ φλ. αγελαδινό  βούτυρο

250 γρ.  τριμμένη παρμεζάνα

1/4 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/4 φλ. το πράσινο από ένα κρεμμυδάκι πολύ ψιλοκομμένο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, αφαιρούμε το ποδαράκι και το κόβουμε στη μέση, κόβουμε σε φέτες τα καπελάκια.

Βάζουμε τον ζωμό ή το νερό σε κατσαρολάκι να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε το υγρό να σιγοβράζει.

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε μέχρι να αλειφθεί καλά από το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε μια κουτάλα της κουζίνας από τον καυτό ζωμό ή το νερό, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς που και που μέχρι σχεδόν να σωθεί ο ζωμός.

Προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο για 8 λεπτά.

Ρίχνουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί τελείως, προσθέτουμε μια κουτάλα της κουζίνας από τον καυτό ζωμό ή το νερό, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι σχεδόν να σωθεί ο ζωμός.

Ρίχνουμε άλλη μια κουτάλα της κουζίνας ζωμό και μαγειρεύουμε άλλα 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει το κριθαράκι al dente αλλά να έχει ακόμα ζωμό το φαγητό.

Kλείνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε από την εστία, ρίχνουμε 3 -4 κ.σ παρμεζάνα και 2 κ.σ βούτυρο και ανακατεύουμε γερά.

Σερβίρουμε αμέσως προσφέροντας πρόσθετη παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μαϊντανό και κρεμμυδάκι για πασπάλισμα.

Α.Τ.

Επίσης...

Απολαυστικές συνταγές με ζυμαρικά για κάθε περίσταση

Από κλασικά ιταλικά πιάτα μέχρι πιο μοντέρνες προτάσεις, ακολουθούν συνταγές που σίγουρα θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο.

3 μακαρονάδες με σολομό

Δοκίμασε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές που συνδυάζουν τα ζυμαρικά με την πλούσια γεύση του ψαριού.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για πεντανόστιμα κανελόνια

Κλασικά με κιμά ή ιδιαίτερα με μανιτάρια ή και σπανάκι, τα κανελόνια είναι πάντα μια ιδανική λύση για ένα λαχταριστό γεύμα.

Γιουβαρλάκια µε Χυλοπίτες

Η συνταγή για γιουβαρλάκια με χυλοπίτες.

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.