Υλικά
Υλικά
1 ½ κ. μέτρια καλαμαράκια
400 γρ. χοντρό κριθαράκι
500 γρ. ώριμες σφιχτές ντομάτες
1 πρέζα ζάχαρη
1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλ. ξερό λευκό κρασί
1 ξυλάκι κανέλα
2 κόκκοι μπαχάρι
2 κ.σ. ξερός δυόσμος
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια.
Ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα και τα κόβουμε στα δύο.
Κόβουμε το σώμα στα τρία.
Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο να στραγγίσουν καλά. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από τον τρίφτη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε καθιστή κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά) και σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να μαλακώσει λίγο γύρω στα 7 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα άλλα 5 - 8 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους.
Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμισθεί ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το μπαχάρι, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα καλαμάρια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
Μεταφέρουμε τα καλαμάρια με τρυπητή κουτάλα σε μπολ και μετράμε τη σάλτσα: για κάθε 100 γρ.
κριθαράκι χρειαζόμαστε 300 ml υγρό.
Αν μας λείπει υγρό, συμπληρώνουμε με καυτό νερό.
Ρίχνουμε στο γιουβέτσι τη σάλτσα και το νερό, αν το χρειαζόμαστε, ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε πάλι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C.
Ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο γύρω στα 20 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό αν δούμε πως στεγνώνει (αλλά δεν είναι έτοιμο ακόμα) και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά.
Όταν το κριθαράκι είναι al dente δηλαδή είναι αρκετά μαλακό αλλά δεν έχει λιώσει και υπάρχει και λίγο υγρό στο γιουβέτσι ακόμα, ξεφουρνίζουμε, ανακατεύουμε μέσα τον ξερό δυόσμο, αφήνουμε το φαγητό να μείνει 15-20 λεπτά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Α.Τ.Updated: 20/07/21 Ημ/νια α' δημοσίευσης: 27/07/17