Υλικά
Υλικά
Για για τα κεφτεδάκια
1 κ. κιμάς μοσχαρίσιος ή από κοτόπουλο ή από γαλοπούλα
¾ φλ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
2 αβγά
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί ή σάκε
1 κ.σ. σκόρδο λιωμένο
1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ ξυσμένο
1 φλ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γλάσο
1 κ.γ. σησαμέλαιο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
½ κ.σ. φρέσκο τζίντζερ ξυσμένο
½ φλ. σάλτσα σόγιας
⅔ φλ. νερό
½ φλ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. hoisin sauce
1 κ.σ. oyster sauce
1 κ.σ. λευκό τριμμένο πιπέρι ή 1 γερή πρέζα πιπέρι καγιέν
Για γαρνιτούρα
Σουσάμι καβουρδισμένο ελαφρά
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Στρώνουμε μια λαμαρίνα φούρνου με λαδόκολλα.Ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια: ανακατεύουμε σε μπολ τον κιμά με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
Πλάθουμε μπαλάκια με διάμετρο γύρω στους 3 πόντους και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα.
Ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.
Ετοιμάζουμε το γλάσο: βάζουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά του γλάσου και ανακατεύουμε ζωηρά με τον αβγοδάρτη μέχρι να γίνουν ένα μείγμα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι να πήξει (γύρω στα 8 λεπτά).Βάζουμε τα μισά κεφτεδάκια στο τηγάνι και το κουνάμε κυκλικά να καλυφθούν καλά με το γλάσο.
Τα μεταφέρουμε στραγγιστά με πηρούνι σε πιατέλα.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα κεφτεδάκια.
Πασπαλίζουμε τα γλασαρισμένα κεφτεδάκια με το σουσάμι και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.
Τα σερβίρουμε αμέσως ζεστά, τοποθετώντας οδοντογλυφίδες ή μικρά πιρουνάκια σε κάθε κεφτεδάκια.
Μπορούμε να έχουμε έτοιμα τα κεφτεδάκια από πριν και να ετοιμάσουμε το γλάσο την τελευταία στιγμή.
A.T.