Υλικά
Υλικά
1 κ. διάφορα όστρακα (κυδώνια, γυαλιστερές, μύδια)
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
6 μεγάλες γαρίδες (προαιρετικά)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φινόκιο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
7-8 κλωστούλες σαφράν
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
3 φλ. ζωμός λαχανικών ή νερό
5 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα όστρακα και τις γαρίδες και τ' αφήνουμε να στραγγίξουν.
Βάζουμε το σαφράν σε μισό φλιτζάνι ζεστό ζωμό ή νερό.
Σε μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τη μία σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση.
Προσθέτουμε το φινόκιο και το κριθαράκι και ανακατεύουμε μέχρι το κριθαράκι να γίνει σχεδόν διάφανο.
Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμισθεί.
Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό ζωμό και αφήνουμε ν' απορροφηθεί σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέτουμε δεύτερο φλιτζάνι ζωμό και προχωράμε με τον ίδιο τρόπο.
Όταν το κριθαράκι έχει αρχίσει να μαλακώνει προσθέτουμε τα όστρακα, τις γαρίδες καθαρισμένες αλλά με τα κεφάλια τους και τον ζωμό με το σαφράν και αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει όσο πρέπει το κριθαράκι, παραμένοντας al dente.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι, γιατί τα όστρακα αφήνουν αλμυρό ζωμό.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον ζωμό ή νερό, ώστε το φαγητό να είναι σχετικά ρευστό.
Αποσύρουμε από την εστία και ανακατεύουμε μέσα την άλλη σκελίδα του σκόρδου τριμμένη, τον μαϊντανό, 2 κ.σ ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρουμε αμέσως.
*Η συνταγή και η φωτογραφία της είναι από το εστιατόριο "Da Bruno" στο Π.
Φάληρο.