X

Κριθαρότο με θαλασσινά

Υλικά

Υλικά

1 κ. διάφορα όστρακα (κυδώνια, γυαλιστερές, μύδια)

500 γρ. κριθαράκι χοντρό

6 μεγάλες γαρίδες (προαιρετικά)

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φινόκιο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

2 σκ. σκόρδο

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

7-8 κλωστούλες σαφράν

1 φλ.τσ. λευκό κρασί

3 φλ. ζωμός λαχανικών ή νερό

5 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα όστρακα και τις γαρίδες και τ' αφήνουμε να στραγγίξουν.

Βάζουμε το σαφράν σε μισό φλιτζάνι ζεστό ζωμό ή νερό.

Σε μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τη μία σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση.

Προσθέτουμε το φινόκιο και το κριθαράκι και ανακατεύουμε μέχρι το κριθαράκι να γίνει σχεδόν διάφανο.

Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμισθεί.

Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό ζωμό και αφήνουμε ν' απορροφηθεί σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.

Προσθέτουμε δεύτερο φλιτζάνι ζωμό και προχωράμε με τον ίδιο τρόπο.

Όταν το κριθαράκι έχει αρχίσει να μαλακώνει προσθέτουμε τα όστρακα, τις γαρίδες καθαρισμένες αλλά με τα κεφάλια τους και τον ζωμό με το σαφράν και αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει όσο πρέπει το κριθαράκι, παραμένοντας al dente.

Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι, γιατί τα όστρακα αφήνουν αλμυρό ζωμό.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον ζωμό ή νερό, ώστε το φαγητό να είναι σχετικά ρευστό.

Αποσύρουμε από την εστία και ανακατεύουμε μέσα την άλλη σκελίδα του σκόρδου τριμμένη, τον μαϊντανό, 2 κ.σ ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σερβίρουμε αμέσως.

*Η συνταγή και η φωτογραφία της είναι από το εστιατόριο "Da Bruno" στο Π.

Φάληρο.

Επίσης...

Απολαυστικές συνταγές με ζυμαρικά για κάθε περίσταση

Από κλασικά ιταλικά πιάτα μέχρι πιο μοντέρνες προτάσεις, ακολουθούν συνταγές που σίγουρα θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο.

3 μακαρονάδες με σολομό

Δοκίμασε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές που συνδυάζουν τα ζυμαρικά με την πλούσια γεύση του ψαριού.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για πεντανόστιμα κανελόνια

Κλασικά με κιμά ή ιδιαίτερα με μανιτάρια ή και σπανάκι, τα κανελόνια είναι πάντα μια ιδανική λύση για ένα λαχταριστό γεύμα.

Γιουβαρλάκια µε Χυλοπίτες

Η συνταγή για γιουβαρλάκια με χυλοπίτες.

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.