Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
Για τη ζύμη
6 κρόκοι αβγού
1 αυγό ολόκληρο
250 γρ. αλεύρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. γάλα
Για τη γέμιση
1 κ. μοσχαράκι σπάλα σε μερίδες
3 μελιτζάνες
2 ντομάτες
2 καρότα
1 κλωνάρι θυμάρι
½ ματσάκι μαϊντανό
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
2 κρεμμύδια ξερά
2 lt ζωμός κότας
500 ml γάλα
50 γρ. βούτυρο
50 γρ.αλεύρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
6 ντομάτες
2 καρότα
2 κρεμμύδια
1 κλωνάρι θυμάρι
1 πράσινη πιπεριά
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
500 ml ζωμό κότας
2 σκελίδες σκόρδο
Eλαιόλαδο
Aλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Για να ετοιμάσουμε τα μαντί, ζυμώνουμε όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν καλά.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 2 ώρες.
Στη συνέχεια, κόβουμε τη ζύμη σε μικρότερα κομμάτια.
Ανοίγουμε ξεχωριστά το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε όσο πιο ψιλό φύλλο γίνεται και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια με τη βοήθεια ενός κουπάτ.
Τοποθετούμε στη μέση λίγη γέμιση και κλείνουμε τη ζύμη δίνοντας σφαιρικό σχήμα. Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση, σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά τα κομμάτια από το μοσχαράκι και στη συνέχεια ρίχνουμε κομμένες τις ντομάτες, τα καρότα, τα κρεμμύδια και το θυμάρι.
Σβήνουμε με κόκκινο κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό κότας.
Σιγοβράζουμε για 2 ώρες.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει το κρέας, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα ντομάτας, σοτάρουμε όλα τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
Τέλος, περνάμε τη σάλτα από το μίξερ μέχρι να πετύχουμε μια βελούδινη υφή.Ψήνουμε τις μελιτζάνες, τις καθαρίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Για να ετοιμάσουμε την μπεσαμέλ λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά να ψηθεί.
Προσθέτουμε ζεστό το γάλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρά.
Ρίχνουμε μέσα τις μελιτζάνες, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα στη σάλτσα με το μοσχαράκι.
Προσθέτουμε και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Για να σερβίρουμε, βράζουμε τα μαντί για 7 λεπτά και τα σοτάρουμε σε σκορδόλαδο.
Τοποθετούμε τη σάλτσα ντομάτας στο πιάτο και πάνω από τα μαντί.*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Clochard" της Θεσσαλονίκης.