Υλικά
Υλικά
40 μέτριες γαρίδες
240 γρ. τραχανάς γλυκός
200 γρ. φρέσκια ντομάτα τριμμένη
80 γρ. φρέσκο πρόβειο βούτυρο + 1 κ.σ.γεμάτη για το δέσιμο
4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
ένα κρεμμύδι
ένα κλωνάρι σέλερι
Για γαρνιτούρα
4 μεγάλες γαρίδες ακαθάριστες
Τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις 40 γαρίδες, τις καθαρίζουμε και κρατάμε τα κελύφη και τα κεφάλια.
Βάζουμε σε κατσαρόλα, προσθέτουμε ένα καρότο, ένα κρεμμύδι μικρό, ένα κλωνάρι σέλερι και νερό ίσα να τα σκεπάζει.
Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και τα κεφάλια, δουλεύουμε με το μπίμερ ή περνάμε από το μπλέντερ ή τη μουλινέτα και σουρώνουμε από λεπτό σουρωτήρι.
Κρατάμε τον ζωμό στην άκρη.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τις καθαρισμένες γαρίδες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Βγάζουμε τις γαρίδες από το τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τον τραχανά, την ντομάτα, τον ζωμό από τις γαρίδες και την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει ο τραχανάς. Επιστρέφουμε στο σκεύος τις γαρίδες, ανακατεύουμε και δένουμε το φαγητό με τη 1 κ.σ βούτυρο και 2-3 κ.σ τριμμένη παρμεζάνα.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, στολίζουμε κάθε πιάτο με μία ολόκληρη γαρίδα που έχουμε ψήσει στη σχάρα και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Μαϊάμι" της Θεσσαλονίκης.