Υλικά
Υλικά
1 κ. ντομάτες
200 γρ. γκουαντσάλε (guanciale) ή μπέικον (όχι καπνιστό)
¾ φλ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.γ. καυτερό μπούκοβο
¼ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
½ φλ. πεκορίνο πικάντικο τριμμένο
500 γρ. σπαγγέτι ή άλλο μακρύ ζυμαρικό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente, τα στραγγίζουμε και κρατάμε 1 φλ.
από το νερό τους.
Πλένουμε τις ντομάτες, τις χαράζουμε σταυρωτά στην κορυφή και τις ρίχνουμε σε ζεματιστό νερό για 10 δευτερόλεπτα.
Τις μεταφέρουμε σε παγωμένο νερό, τις αφήνουμε για 1 λεπτό και αφαιρούμε τη φλούδα.
Τις χοντροκόβουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (όχι να κάψει) σε μεγάλο βαθύ πλακερό (πολύ χαμηλή, πλατιά κατσαρόλα σαν τηγάνι).
Προσθέτουμε το γκουαντσάλε ή το μπέικον και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει το αλλαντικό τραγανό και να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Προσθέτουμε το μπούκοβο, ανακατεύουμε 1 -2 φορές, προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας για άλλα 2 λεπτά.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε ζωηρά για 2-3 λεπτά.
Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας και πιέζοντας με την κουτάλα να σπάσουν οι ντομάτες και να σωθούν τα υγρά, γύρω στη μισή ώρα.
Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά στο πλακερό και ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά με τη σάλτσα.
Προσθέτουμε ½ φλ.
από το νερό που έχουμε κρατήσει και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύουμε κι αν είναι πολύ στεγνή η σάλτσα, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.A.T.