Υλικά
1 κιλό νουά μοσχαρίσιο
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 φλιτζ. ξανθές σταφίδες
8 γαρίφαλα
½ ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κ.σ. ξίδι
2 σποράκια κάρδαμου
1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ περασμένη από το μούλτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
3 ρόδια
1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε ολόκληρα τα κρεμύδια και καρφώνουμε στο καθένα, μοιράζοντάς τα, τα γαρίφαλα.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας μαζί με το κάρδαμο. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξίδι, την ντομάτα και τη ζάχαρη, μαζί με 1 φλιτζάνι νερό.
Μόλις πάρουν βράση, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει εντελώς.
Αφαιρούμε το κρέας και τα κρεμμύδια από την κατσαρόλα, λιώνουμε τα κρεμμύδια με πιρούνι και πετάμε τα γαρίφαλα.
Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα λιωμένα κρεμμύδια και προσθέτουμε τα σπόρια από τα ρόδια και τις σταφίδες. Ρίχνουμε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για άλλα 15'.
Σερβίρουμε το κρέας με τη σάλτσα.
Tip
Ταιριάζει με λευκό ρύζι καρολίνα ή μπασμάτι ή με πατατούλες βραστές μαζί με τη φλούδα τους.