Υλικά
1 πακέτο πένες
ελαιόλαδο
2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
15 ντοματίνια
1 κ.γλ. ζάχαρη
2 μέτριες μελιτζάνες σε μεγάλα κυβάκια
1 μικρό ματσάκι φρέσκο βασιλικό ή 1 κ.γλ. ξερό
¾ φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα
2 μπάλες μοτσαρέλα σε κυβάκια
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Βράζουμε τις πένες στον μισό ακριβώς χρόνο απ’ όσο λέει η συσκευασία τους. Ο χρόνος ψησίματος είναι σημαντικός, για να μη λασπώσει στη συνέχεια η μακαρονάδα στον φούρνο.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με 3 κουταλιές ελαιόλαδο το κονκασέ, το σκόρδο, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε για 10' σε δυνατή φωτιά και ύστερα ρίχνουμε και τα ντοματίνια. Τα φέρνουμε μια δυο βόλτες, προσθέτουμε τον βασιλικό και κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά.
Σε άλλο τηγάνι σοτάρουμε τη μελιτζάνα με 4 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο αλατάκι, ανακατεύοντας συνεχώς σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Παίρνουμε μια γάστρα ή οποιοδήποτε σκεύος για τον φούρνο που να είναι σχετικά στενό και βαθύ, όπως το κεραμικό που ψήνουμε το σουφλέ.
Το ντύνουμε με μερικές στρώσεις χαρτί για τον φούρνο, αφήνοντας να προεξέχει ένα μεγάλο κομμάτι, που σε λίγο θα μας χρησιμέψει σαν καπάκι. Βάζουμε μέσα τις πένες, τα τυριά, τη σάλτσα, τις μελιτζάνες και μπόλικο πιπέρι.
Ανακατεύουμε απαλά και κλείνουμε καλά την επιφάνεια με το χαρτί που περισσεύει. Αν το σκεύος έχει καπάκι, το σκεπάζουμε. Και να μην έχει όμως, δεν πειράζει, αφού το χαρτί είναι από μόνο του αρκετό.
Ψήνουμε για 20'.
Tip
Αντικαθιστούμε τις πένες με οποιοδήποτε ζυμαρικό μας αρέσει.