X

Γίγαντες με Σέσκουλα και Πανσετάκια

Οι γίγαντες στη γάστρα μελώνουν ονειρεμένα, ενώ για περισσότερη γλύκα μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη στην ντομάτα. Η πανσέτα θα πείσει ακόμα και όσους δεν αγαπούν τα όσπρια να δοκιμάσουν ένα από τα νοστιμότερα πιάτα της παράδοσης.

Υλικά

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

200 γρ. γίγαντες

5 ψιλοκομμένα πανσετάκια

1 μεγάλο μάτσο σέσκουλα χοντροκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια

1 κ.γλ. κύμινο σκόνη

1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά

½ συσκευασία κονκασέ περασμένο από το μούλτι

χυμό από 1 λεμόνι

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αποβραδίς μουλιάζουμε τους γίγαντες σε κρύο νερό.
Τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε σε μπόλικο νερό, μέχρι να μισομαλακώσουν. Τους στραγγίζουμε ξανά, αλλά κρατάμε το νερό τους.

Σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα πανσετάκια. Τα αλατοπιπερώνουμε. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι, προσθέτουμε σε αυτό 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά μαζί με το κύμινο και τη γλυκιά πάπρικα.

Προσθέτουμε τα σέσκουλα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα φέρνουμε δυο βόλτες να μαραθούν και αλατίζουμε.

Στη γάστρα απλώνουμε στον πάτο τους γίγαντες και από πάνω τους τα λαχανικά. Ρίχνουμε και το κονκασέ, το ελαιόλαδο, τον άνηθο και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.

Τοποθετούμε πάνω στους γίγαντες τα πανσετάκια, ρίχνουμε και 1 φλιτζ. νερό από το βράσιμο των φασολιών, σκεπάζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα στους 180°C ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι γίγαντες.

Στο τέλος ξεσκεπάζουμε και ανάβουμε για λίγο το γκριλ, να ροδίσουν τα πανσετάκια. Ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.

Tip

Αντί για πανσετάκια, μπορούμε να βάλουμε λουκάνικο με πράσο ή κεφτεδάκια που μας έχουν περισσέψει. Αν δεν θέλουμε κρέας, μπορούμε προς το τέλος να προσθέσουμε κομματάκια φέτας και να τα γκρατινάρουμε.

Επίσης...

3 λαχταριστές σούπες με κρέας

Με κιμά, κεφτεδάκια ή και λουκάνικο, αυτές οι σούπες είναι ό,τι πρέπει τώρα που πέφτει η θερμοκρασία.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.