Υλικά
500 γρ. πένες
1½ λίτρο γάλα
150 γρ. τριμμένη φέτα
150 γρ. τριμμένο τσένταρ
150 γρ. τριμμένο ρεγκάτο
αλάτι, πιπέρι
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
Εκτέλεση
Βάλτε το βούτυρο στην κατσαρόλα, αφήστε το να λιώσει και προσθέστε το αλεύρι. Ανακατέψτε τα να ενωθούν και μετά ρίξτε το γάλα. Αλατοπιπερώστε και αφήστε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τα ζυμαρικά ωμά και τα τυριά. Αδειάστε τα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και περιχύστε τα με την μπεσαμέλ. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 180°C για 45 λεπτά.
Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10 λεπτά στους 220°C, για να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.
Αφήστε το ογκρατέν να κρυώσει ελαφρώς, για να μπορέσετε να το κόψετε σε μερίδες με ευκολία.
Tip
Αυτό το ογκρατέν είναι το ίδιο απολαυστικό και ζεστό όσο και κρύο. Μαζί με μια σαλάτα μπορεί να γίνει ένα πλήρες γεύμα.