Υλικά
Υλικά για 8-10 άτομα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πολύ μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 2 μέτρια
250 γρ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1½ κ.γλ. θυμάρι φρέσκο
1½ κ.γλ. μαντζουράνα
1 κ.γλ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
1 μεγάλο σφηνάκι κονιάκ
4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
125 γρ. + 25 γρ. βούτυρο αγελάδος
αλάτι,πιπέρι
ψωμί για φρυγάνισμα
ροζ πιπέρι σε κόκκους για το ντεκόρ και το άρωμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα εντόσθια από τις ίνες και τα ψιλοκόβουμε.
Ψιλοκόβονται καλύτερα αν τα αφήσουμε για ½ ώρα στην κατάψυξη.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα συκωτάκια μαζί με το μείγμα μπαχαρικών, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι (το φρέσκο ταιριάζει περισσότερο από το ξερό), αλατοπίπερο και τη μαντζουράνα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ψηθούν τα συκωτάκια. Σβήνουμε με το κονιάκ.
Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αλέθουμε στο μπλέντερ μαζί με τα 25 γρ. βούτυρο και τον μαϊντανό, μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.
Στρώνουμε το πατέ σε μια μικρή φόρμα για κέικ. Λιώνουμε τα 125 γρ. βούτυρο και το απλώνουμε ζεστό πάνω από το πατέ.
Το συντηρούμε έως και για μία εβδομάδα στο ψυγείο και το σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με κόκκους ροζ πιπεριού.
Tip
Ταιριάζει με οποιοδήποτε ψωμί, αρκεί να είναι φρυγανισμένο και ζεστό. Επίσης ταιριάζει με αγγουράκι ή κρεμμύδι τουρσί ή με μια γλυκόξινη μαρμελάδα από ντομάτα, πιπεριά ή κρεμμύδι.