Υλικά
1 κοτόπουλο γύρω στα 2 κιλά
1 φέτα ψωμί
αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
250 γρ. ψιλοκομμένα συκωτάκια πουλιών
250 γρ. κιμά χοιρινό & μοσχαρίσιο
5 σύκα ξερά ψιλοκομμένα
8 κάστανα χοντροκομμένα
100 γρ. σταφίδες ξανθές
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
4 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 σύκα ξερά ψιλοκομμένα
8 κάστανα χοντροκομμένα
100 γρ. σταφίδες ξανθές
1 φλιτζ. χυμό ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
10 κόκκους μπαχάρι
1 ξύλο κανέλας
αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για τη γέμιση, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά τα συκωτάκια και τον κιμά.
Αλατοπιπερώνουμε και μόλις σοταριστούν καλά ρίχνουμε τα κάστανα, τα σύκα και τις σταφίδες.
Για τη σάλτσα, σε άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα σύκα και τα κάστανα. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε την ντομάτα, το μπαχάρι, τη δάφνη, την κανέλα και το αλατοπίπερο και μόλις πάρουν μια βράση κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά μέσα έξω το κοτόπουλο, γεμίζουμε την κοιλιά του με τη γέμιση, φράζουμε το άνοιγμα με τη φέτα του ψωμιού και το βάζουμε σε γάστρα ή σε ταψάκι.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα και βάζουμε γύρω από το κοτόπουλο τη γέμιση που περίσσεψε.
Ψήνουμε σκεπασμένο με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο στους 180°C για 2½ ώρες. Μετά ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να κάνει ωραία κρούστα στην επιφάνεια.
Tip
Αν είστε πολλοί, προτιμήστε έναν κόκορα. Είναι πεντανόστιμος και ψήνεται σχεδόν στον ίδιο χρόνο με το κοτόπουλο, αλλά ταϊζει πιο πολύ κόσμο, αφού έχει πολύ ψαχνό.