Υλικά
600 γρ. καθαρισμένα συκωτάκια πουλιών
2 κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σφηνάκι γλυκό ή λευκό κρασί ή κονιάκ
1 κ.γλ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
1 κ.γλ. ρίγανη
5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. βούτυρο αγελάδος
¾ του λίτρου ζεστό γάλα
1 αυγό
1 φλιτζ. τριμμένα κίτρινα τυριά και λίγο παραπάνω για την κρούστα
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα εντόσθια από τις ίνες και τα κόβουμε στα δύο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα συκωτάκια μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών και σβήνουμε με το αλκοόλ. Μόλις εξατμιστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα συκωτάκια να μαγειρευτούν για άλλα 5'-6' και να μείνουν μόνο με το λάδι τους. Προσθέτουμε τη ρίγανη και τον μαϊντανό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Για την μπεσαμέλ, σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη το βούτυρο με το αλεύρι. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό με τα τυριά και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε με πιρούνι με γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενσωματωθούν.
Μεταφέρουμε σε ταψάκι τα συκωτάκια και καλύπτουμε ομοιόμορφα με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με τυρί και ψήνουμε για 30' περίπου ή μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
Tip
Θα κάνουμε ακόμα πιο χορταστικό το φαγητό αν προσθέτουμε 1 φλιτζ. βρασμένο ρύζι, που θα το περάσουμε από το τηγάνι μαζί με τα συκωτάκια.