Υλικά
Υλικά για 7 μεγάλους κεφτέδες
3 μεγάλες πατάτες
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο με λιπάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 χοντρή φέτα μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο σε νερό
1 μικρή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.γλ. ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο και αλεύρι για το τηγάνι
Για την μπεσαμέλ
4 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
5 κ.σ. αλεύρι
2 ποτήρια γάλα ζεστό
1 φλιτζ. κίτρινο τριμμένο τυρί
1 αυγό
μοσχοκάρυδο, στη μύτη του κουταλιού
Για την κρούστα
τριμμένη φρυγανιά
τριμμένο τυρί
Εκτέλεση
Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα, ώσπου να μαλακώσουν αλλά να μη διαλύονται. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μέτρια χοντρές φέτες.
Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί, την πάπρικα, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Πλάθουμε 7 χοντρουλά κεφτεδάκια. Τα τηγανίζουμε αλευρωμένα σε άφθονο ελαιόλαδο.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό μικρό ταψάκι, στρώνουμε τον πάτο και το γείσο με φέτες πατάτας και αλατίζουμε. Απλώνουμε τους κεφτέδες στο ταψί και χτίζουμε με κομμάτια πατάτας ανάμεσα στους κεφτέδες.
Για την μπεσαμέλ, σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, το ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά με το αλεύρι, ρίχνουμε το γάλα σταδιακά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το τυρί, το αυγό και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε στους 180°C τον φούρνο.
Απλώνουμε την μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, πασπαλίζουμε με μείγμα από τριμμένη φρυγανιά και τυρί και ψήνουμε για 30' περίπου, μέχρι να ροδίσει η κρούστα.
Tip
Τα κεφτεδάκια μπορούμε να τα φτιάξουμε και με χοιρινό κιμά ή από κοτόπουλο, αλλά πάντα μεγάλα και τροφαντά.