Υλικά
500 γρ. χοντρά μακαρόνια
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα τριμμένα
2 κλωναράκια σέλερι ψιλοκομμένα
1 κ.γλ. θυμάρι
1 κ.γλ. ξερό βασιλικό
500 γρ. τριμμένες ντομάτες
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο
1 λίτρο γάλα
500 γρ. γιαούρτι
2 αυγά
Εκτέλεση
Σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλερι και μετά ρίξτε τον κιμά και μαγειρέψτε για 10'. Ρίξτε τις τριμμένες ντομάτες, τον βασιλικό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρέψτε τη σάλτσα για 20'. Βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 6'-7' και στραγγίξτε τα.
Ετοιμάστε την μπεσαμέλ: Βάλτε στην κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και μετά ρίξτε το αλεύρι, ανακατέψτε για να ενωθούν τα υλικά και ρίξτε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας για να μη σβολιάσει το μείγμα.
Αφήστε σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η σάλτσα. Προσθέστε τους κρόκους και το γιαούρτι, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε.
Χτυπήστε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα και ανακατέψτε με τα βρασμένα ζυμαρικά. Στρώστε σε ένα πυρίμαχο σκεύος τη μισή ποσότητα από τα μακαρόνια, απλώστε τον σοταρισμένο κιμά, σκεπάστε με τα υπόλοιπα μακαρόνια και ρίξτε την μπεσαμέλ.
Πασπαλίστε την παρμεζάνα επάνω στην μπεσαμέλ και ψήστε στους 180°C για 40'.
Τip
Τα μυρωδικά στη σάλτσα και το γιαούρτι στην μπεσαμέλ κάνουν αυτό το παστίτσιο ελαφρύ και αρωματικό.