Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας
300 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
150 γρ. τριμμένο έμμενταλ
150 γρ. τριμμένο γκούντα
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
αλάτι, πιπέρι
1 αυγό για την επιφάνεια
Για την μπεσαμέλ
50 γρ. αλεύρι
50 γρ. βούτυρο
½ λίτρο γάλα
4 αυγά
Εκτέλεση
Ετοιμάστε την μπεσαμέλ: Βάλτε στην κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και μετά ρίξτε το αλεύρι, ανακατέψτε για να ενωθούν τα υλικά και ρίξτε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας για να μη σβολιάσει το μείγμα.
Αφήστε σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Ρίξτε στην μπεσαμέλ τα αυγά, το ζαμπόν και τα τριμμένα τυριά, προσθέστε τις ντομάτες, αλατοπιπερώστε και αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
Απλώστε το ένα φύλλο σφολιάτας σε ένα ταψί φούρνου, αδειάστε το μείγμα, αφήνοντας ένα κενό περίπου δύο εκατοστών περιμετρικά στο φύλλο της σφολιάτας, και καλύψτε με το άλλο φύλλο.
Πατήστε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κολλήσουν, τρυπήστε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία την επιφάνεια για να φεύγουν οι ατμοί και αλείψτε τη με ένα αυγό χτυπημένο.
Ψήστε στους 180°C για 50'.
Τip
Λίγη μπεσαμέλ κάνει πολύ αφράτες και βελούδινες τις γεμίσεις για πίτες ή τάρτες.