Υλικά
Για το τουρσί
λεμόνια σε ποσότητα ανάλογη με το γυάλινο βάζο που θα γεμίσετε
αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
βραστό νερό
Για το κοτόπουλο
1 κοτόπουλο σε μερίδες
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια σε φέτες
3 ώριμες ντομάτες σε μικρά κυβάκια
1 κιλό πατάτες κυδωνάτες
4 καρότα σε χοντρές ροδέλες
1 φλιτζ. μαύρες ή πράσινες ελιές
2 λεμόνια τουρσί
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. κόλιανδρο ή μπαχάρι σε σκόνη
1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
1 ξύλο κανέλας
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το τουρσί: Βυθίζουμε για λίγο το βάζο σε νερό που βράζει, για να αποστειρωθεί. Το στεγνώνουμε καλά.
Κόβουμε τα λεμόνια με τη φλούδα τους εγκάρσια στα 4 και τα στριμώχνουμε έτσι ώστε να είναι πολύ πιεσμένα μεταξύ τους στο βάζο. Όσο γεμίζουμε, ρίχνουμε μπόλικο αλάτι στα κενά. Γεμίζουμε το βάζο μέχρι επάνω, το κλείνουμε καλά και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος ή στο ψυγείο για 10 μέρες, μέχρι να βγάλουν τα λεμόνια το ζουμί τους.
Γεμίζουμε μετά μέχρι επάνω το βάζο με βραστό νερό που έχουμε αφήσει να κρυώσει και με το ελαιόλαδο. Κλείνουμε ερμητικά και περιμένουμε άλλες 20 μέρες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε στο ταψί το κοτόπουλο, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα καρότα, τις ελιές, τις πατάτες, τις ντομάτες, τα λεμόνια κομμένα σε μικρά κομμάτια, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Με τα χέρια μας ανακατεύουμε καλά, να ενοποιηθούν τα υλικά.
Ψήνουμε για 1½ ώρα περίπου, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να ροδίσει το φαγητό.
Τip
Στο Μαρόκο προσθέτουν και φρέσκο τριμμένο τζίντζερ και 1 κ.γλ. κουρκουμά, που ταιριάζουν εξαιρετικά!