Υλικά
Υλικά για 6-8 άτομα
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
2 κονσέρβες τόνο σε λάδι ή νερό
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
5 ντομάτες ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. ρίγανη ή θυμάρι
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
ξύσμα από 1 λεμόνι
αλάτι
λίγη τριμμένη φρυγανιά & τριμμένο κίτρινο τυρί για την κρούστα
Για την μπεσαμέλ
3 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. αλεύρι
1 φλιτζ. τριμμένο ρεγκάτο
1 αυγό
½ λίτρο ζωμό λαχανικών (ίσως και λίγο παραπάνω)
ελάχιστο αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια αλ ντέντε σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.
Στραγγίζουμε τις ντομάτες από τα σπόρια και τα νερά τους και τις ψιλοκόβουμε.
Στραγγίζουμε τον τόνο από το λάδι ή το νερό του.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ σε αντικολλητικό κατσαρολάκι ως εξής: Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το λάδι και τα ανακατεύουμε καλά με το αλεύρι. Προσθέτουμε ζεστό τον ζωμό και ανακατεύουμε με σύρμα σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Στο τέλος, εκτός φωτιάς, ρίχνουμε το ρεγκάτο, το αβγό, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε.
Σε ένα πυρίμαχο ταψί βάζουμε τα μακαρόνια, λίγο ελαιόλαδο, τον τόνο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ξύσμα, την ντομάτα, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη και 2-3 κ.σ. από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά.
Ισιώνουμε το μείγμα στο ταψί και απλώνουμε από πάνω του την μπεσαμέλ ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και το τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 25'-30', μέχρι να ροδίσει η κρούστα.
Tip
Μπορείτε να το κάνετε προσθέτοντας σοταρισμένες φέτες από μελιτζάνες και κολοκυθάκια - ταιριάζουν υπέροχα. Η μπεσαμέλ με ζωμό λαχανικών είναι πιο ελαφριά, αλλά μπορείτε να βάλετε και γάλα.