X

Μοσχαράκι με Πλιγούρι

Το συνηθίζουν η βορειοελλαδίτικη και η ποντιακή κουζίνα, που ξέρουν πόσο νόστιμο είναι ένα σπυρωτό πλιγούρι στον φούρνο. Στα νεο-μπακάλικα θα βρείτε και πλιγούρι βετζετέριαν, με γεύση λαχανικών, ή πλιγούρι από αλεύρι ολικής. Και τα δύο είναι υπέροχα.

Υλικά

1 κιλό ποντίκι ή χτένι μοσχαρίσιο σε μικρές μερίδες

2 φλιτζ. χοντρό πλιγούρι

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ή 1 κ.σ. ξερό

1 δαφνόφυλλο

1 κοφτή κ.σ. πάπρικα γλυκιά

6 ποτήρια νερό ή ζωμό από το κρέας

αλάτι, πιπέρι

παραδοσιακό ή στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά βάζουμε το κρέας σε άφθονο νερό, το ξαφρίζουμε μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει.

Όταν αρχίσει να μαλακώνει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το δαφνόφυλλο, τον μισό δυόσμο και αλάτι.

Στραγγίζουμε το κρέας και κρατάμε το ζουμάκι του.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Διαλύουμε τον πελτέ και την πάπρικα σε 6 ποτήρια ζωμό από το κρέας. Αν δεν φτάσει ο ζωμός, προσθέτουμε νερό για να συμπληρωθούν τα 6 ποτήρια.

Βάζουμε στο πήλινο γιουβέτσι ή σε γάστρα το κρέας μαζί με τον ζωμό όπου έχουμε διαλύσει τον πελτέ, προσθέτουμε τον υπόλοιπο δυόσμο και το ελαιόλαδο μαζί με λίγο επιπλέον αλάτι και πιπέρι και βάζουμε το φαγητό στον φούρνο μέχρι να πάρει βράση.

Αφαιρούμε μετά το κρέας από τη γάστρα και το κρατάμε ζεστό και σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

Ρίχνουμε στο ζουμάκι που βράζει το πλιγούρι και ανακατεύουμε. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι.

Ξαναβάζουμε στο ταψί το κρέας, σβήνουμε τον φούρνο και σκεπάζουμε το φαγητό με πετσέτα κουζίνας. Το αφήνουμε στον ζεστό φούρνο για 20' πριν σερβίρουμε. Έτσι θα γίνει πολύ σπυρωτό.

Το σερβίρουμε μαζί με γιαούρτι.

Tip

Αν προσθέσουμε 1 κ.σ. καλό βούτυρο αγελάδος στο πλιγούρι μόλις ψηθεί, θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο.

Επίσης...

3 λαχταριστές σούπες με κρέας

Με κιμά, κεφτεδάκια ή και λουκάνικο, αυτές οι σούπες είναι ό,τι πρέπει τώρα που πέφτει η θερμοκρασία.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.