Υλικά
1 κιλό αρνάκι σε μερίδες
2 πράσα κομμένα στα τέσσερα
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδελίτσες, μαζί με το πράσινο μέρος
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
10 δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
300 γρ. χυλοπίτες χωριάτικες
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Σε μια γάστρα ή σε γιουβέτσι βάζουμε το κρέας, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο στους 200°C για ½ ώρα.
Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει εντελώς το αρνάκι.
Αφαιρούμε το κρέας και το κρατάμε στην άκρη. Ρίχνουμε στη γάστρα 3 ποτήρια νερό, επιπλέον λεμόνι αν θέλουμε, τα δαμάσκηνα και το βούτυρο. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τις χυλοπίτες και ανακατεύουμε. Ψήνουμε χωρίς το καπάκι μέχρι να μαλακώσουν οι χυλοπίτες, για 20' περίπου.
Ξαναβάζουμε το κρέας στη γάστρα, αφήνουμε το φαγητό σε σβηστό φούρνο για 10' και σερβίρουμε με μπόλικο πιπέρι.
Tip
Γίνεται το ίδιο νόστιμο με κατσικάκι ή κοτόπουλο, αλλά και με χοντρό κριθαράκι ή και ρύζι αντί για χυλοπίτες. Από δαμάσκηνα, προτιμήστε τα ελληνικά, που δεν είναι πολύ γλυκά.