Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
800 γρ. συκωτάκια πουλιών
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
1 ποτήρι του κρασιού γλυκό σαμιώτικο κρασί ή μαυροδάφνη
1 κ.γλ. ρίγανη
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα εντόσθια από τις ίνες και τα λιπάκια τους.
Ζεσταίνουμε σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα συκωτάκια μαζί με το μείγμα μπαχαρικών και το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσουν, για 5'-6'.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το σκόρδο και αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε ½ φλιτζάνι νερό και σκεπάζουμε το τηγάνι.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 20' και στο τέλος προσθέτουμε τη ρίγανη και τον χυμό λεμονιού, προσέχοντας να μείνει ζουμάκι στην κατσαρόλα, διαφορετικά προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό και αφήνουμε το φαγητό να πάρει 1-2 βράσεις.
Σερβίρουμε με πένες, βίδες ή οποιοδήποτε κοντό ζυμαρικό ή με ρύζι. Πιο διαιτητικό είναι αν το σερβίρουμε με μια σαλάτα από φρέσκο σπανάκι, που του ταιριάζει εξαιρετικά.
Tip
Αν θέλετε ελαφρώς ροζέ τη σάλτσα, προσθέστε 1 φρέσκια ψιλοκομμένη ώριμη ντομάτα. Τα εντόσθια συγκρατούν όλες τις τοξίνες του πουλερικού, γι' αυτό προτιμήστε βιολογικά συκωτάκια.