Υλικά
1 πακέτο πλατιά λαζάνια
700 γρ. φιλέτο κοτόπουλο σε μπουκίτσες
500 γρ. κολοκυθάκια σε κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 ντομάτες σε κυβάκια
2 καρότα σε κυβάκια
2 κ.σ. ξερό βασιλικό
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 φλιτζ. λευκό κρασί
4 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
7 κ.σ. αλεύρι
3 αυγά
1 φλιτζ. τριμμένο κίτρινο τυρί πικάντικο (π.χ. ρεγκάτο) και λίγο επιπλέον για την κρούστα
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο σε δυνατή φωτιά.
Μόλις ροδίσει, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα κολοκυθάκια, τα καρότα και τον ξερό βασιλικό.
Αλατοπιπερώνουμε και μαραίνουμε τα λαχανικά συνεχίζοντας σε δυνατή φωτιά το σοτάρισμα.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε.
Μόλις απορροφηθούν τα πολλά υγρά της, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Για την μπεσαμέλ, σε αντικολλητικό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και με το σύρμα το ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά με το αλεύρι.
Προσθέτουμε το γάλα ζεστό και λίγο λίγο, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να πήξει.
Τέλος, ρίχνουμε το κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και το τυρί και ανακατεύουμε γρήγορα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα ταψί 25x35 εκ. απλώνουμε 2 κ.σ. μπεσαμέλ και στρώνουμε μια στρώση λαζάνια.
Ρίχνουμε 2 φλιτζ. μπεσαμέλ στο μίγμα του κοτόπουλου και απλώνουμε τη μισή ποσότητα πάνω στα λαζάνια. Συνεχίζουμε με μία στρώση λαζάνια και άλλη μία στρώση κοτόπουλο.
Απλώνουμε μια τελευταία στρώση λαζάνια, πάνω της στρώνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με τυρί και ψήνουμε για 40'-45', μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
Αφήνουμε το παστίτσιο να κρυώσει για 20', ώστε να κοπεί χωρίς να διαλυθεί.
Tip
Πολλές νοικοκυρές φτιάχνουν την μπεσαμέλ με μαργαρίνη. Έτσι όμως χάνει όλη τη νοστιμιά και το άρωμα που της δίνει ένα καλό, αληθινό βούτυρο.