X

Παστίτσιο με Καραμελωμένα Κρεμμύδια και Μυζήθρα

Με έμπνευση από μια κλασική μακαρονάδα των νησιών μας, αυτό το παστίτσιο θα το αγαπήσεις, γιατί μυρίζει Αιγαίο.

Υλικά

400 γρ. χυλοπίτες

1 κιλό ξερά κρεμμύδια σε φετάκια

1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, μαζί με το πράσινο μέρος

100 γρ. βούτυρο αγελάδος

3-4 κλωναράκια θυμάρι

1 κλωναράκι δεντρολίβανο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

½ φλιτζ. τριμμένη ξερή μυζήθρα και λίγη ακόμα για την κρούστα

Για την κρέμα

4 αυγά

1 ποτήρι φρέσκο γάλα

1 στραγγιστό γιαούρτι

1½ φλιτζ. τριμμένη ξερή μυζήθρα

αλάτι

Εκτέλεση

Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τις χυλοπίτες για 3' λιγότερο από όσο γράφει στο πακέτο. Τις στραγγίζουμε.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια μαζί με το θυμάρι και το δεντρολίβανο.

Αλατίζουμε και ανακατεύοντας συχνά αφήνουμε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν και να πάρουν ένα ελαφρώς καφετί χρώμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το θυμάρι και το δεντρολίβανο, προσθέτουμε πιπέρι και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα τα αυγά με το γάλα, το γιαούρτι και τη μυζήθρα.

Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, στρώνουμε μια στρώση χυλοπίτες, πασπαλίζουμε με μυζήθρα, απλώνουμε πάνω τους τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε με μια δεύτερη στρώση χυλοπίτες και τυρί.

Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα πάνω στις χυλοπίτες, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα τυρί και ψήνουμε για 30', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, αλλά χωρίς να την αφήσουμε να ξεραθεί.

Tip

Εκτός από χυλοπίτες, γίνεται και με άλλα κοντά ελληνικά ζυμαρικά, π.χ. με στριφτούδια ή κοφτό μακαρονάκι. Αντί για μυζήθρα, μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε λευκό ελληνικό τυρί.

Επίσης...

Απολαυστικές συνταγές με ζυμαρικά για κάθε περίσταση

Από κλασικά ιταλικά πιάτα μέχρι πιο μοντέρνες προτάσεις, ακολουθούν συνταγές που σίγουρα θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο.

3 μακαρονάδες με σολομό

Δοκίμασε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές που συνδυάζουν τα ζυμαρικά με την πλούσια γεύση του ψαριού.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για πεντανόστιμα κανελόνια

Κλασικά με κιμά ή ιδιαίτερα με μανιτάρια ή και σπανάκι, τα κανελόνια είναι πάντα μια ιδανική λύση για ένα λαχταριστό γεύμα.

Γιουβαρλάκια µε Χυλοπίτες

Η συνταγή για γιουβαρλάκια με χυλοπίτες.

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.