Υλικά
1½ κιλό γλυκοπατάτες
3 κανονικές μέτριες πατάτες
1 σκελίδα σκόρδο
200 γρ. βούτυρο αγελάδος
1 ποτήρι φρέσκο γάλα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
1 φλιτζ. τριμμένο κίτρινο τυρί και λίγο ακόμα για την κρούστα
Για τον κιμά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
4 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 καρότο ψιλοκομμένο σε κυβάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. τριμμένο μπαχάρι
1 κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας
½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 συσκευασία κονκασέ περασμένο από το μούλτι
10 ντοματίνια κομμένα σε ροδέλες
1 κ.γλ. ζάχαρη
5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις χοντροκόβουμε και τις βράζουμε μαζί με ολόκληρο το σκόρδο σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά.
Στραγγίζουμε το νερό που περισσεύει και λιώνουμε τις πατάτες με πιρούνι όσο είναι ακόμα καυτές, μαζί με το σκόρδο.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με τις πατάτες σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να απορροφηθούν από τις πατάτες.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε το τυρί και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Για τον κιμά, σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σε πολύ δυνατή φωτιά σοτάρουμε τον κιμά μαζί με το καρότο, το μείγμα μπαχαρικών και το μπαχάρι.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε για άλλο 1' το σοτάρισμα.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τα ντοματίνια, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για ½ ώρα τον κιμά.
Μόλις τον κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψάκι, απλώνουμε στον πάτο τον μισό πουρέ, από πάνω τον κιμά και στο τέλος τον υπόλοιπο πουρέ.
Πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για 30', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, χωρίς όμως να ξεραθεί.
Tip
Αν έχουμε χρόνο, τυλίγουμε τις πατάτες σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε πριν τις κάνουμε πουρέ. Είναι πιο νόστιμες από τις βραστές.