X

Τάρτα με Πράσο και Κιμά

Μία από τις νοστιμότερες τάρτες, που μυρίζει Μακεδονία και παράδοση. Το μυστικό είναι να την κάνεις λεπτή σαν πίτσα, με τραγανή, τριφτή, χειροποίητη ζύμη.

Υλικά

Για τη ζύμη

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 γρ. βούτυρο αγελάδος σε μικρά κυβάκια

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

1 αβγό

λίγο νερό (1-2 κ.σ.)

Για τη γέμιση

4 πράσα πολύ ψιλοκομμένα

300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί

½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

½ κ.γλ. μπαχάρι τριμμένο

½ κ.γλ. ρίγανη

1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά

1½ φλιτζ. κασέρι τριμμένο

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

βούτυρο ή ελαιόλαδο για την ταρτιέρα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη.

Ρίχνουμε το βούτυρο και με τα χέρια μας δουλεύουμε το μίγμα να γίνει ψιχουλιαστό.

Ρίχνουμε το αβγό και δουλεύουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή ζύμη. Αν δυσκολευόμαστε, ρίχνουμε 1-2 κ.σ. νερό.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για ½ ώρα στο ψυγείο.

Για τη γέμιση, ρίχνουμε 1 φλιτζ. νερό στο πιο μεγάλο μας τηγάνι μαζί με τα πράσα και το κρεμμύδι και τα αχνίζουμε μέχρι να σωθεί εντελώς το νερό. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν.

Ρίχνουμε τον κιμά, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, τη ρίγανη και την πάπρικα και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει ο κιμάς. Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να απορροφήσει όλα του τα ζουμάκια, για 10' περίπου.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κασέρι και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Βουτυρώνουμε καλά την ταρτιέρα.

Ανάμεσα σε δύο χαρτιά ψησίματος, ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε χοντρό φύλλο. Το απλώνουμε στην ταρτιέρα, καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα.

Προσοχή στο άπλωμα της ζύμης, ιδιαίτερα στο γείσο του πάτου: την πιέζουμε με το χέρι, έτσι ώστε να βγει λεπτή. Τρυπάμε παντού με πιρούνι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και ψήνουμε για 45' περίπου ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη.

Tip

Για πιο έντονη γεύση, προσθέτουμε 3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο, που το σοτάτουμε μαζί με το πράσο και το κρεμμύδι, αλλά και μια σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο.

Επίσης...

3 λαχταριστές σούπες με κρέας

Με κιμά, κεφτεδάκια ή και λουκάνικο, αυτές οι σούπες είναι ό,τι πρέπει τώρα που πέφτει η θερμοκρασία.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.