Υλικά
8 μπούτια κοτόπουλου, το πάνω μέρος τους (χωρίς το κοπανάκι) με την πέτσα και το κόκκαλό τους
σπιτική επάλειψη
8 κ.γ. βούτυρο (αλατισμένο)
Για το γλάσο ουίσκι - μέλι
½ ποτήρι του νερού μπέρμπον ουίσκι
½ ποτήρι του νερού σάλτσα σόγιας
½ ποτήρι του νερού κέτσαπ
¼ - ½ ποτήρι του νερού μέλι
2 κ.σ. Worcestershire sauce
1 κ.σ. οποιαδήποτε καυτερή σάλτσα προτιμάτε
1 κ.σ. σπιτική επάλειψη
Για τη σπιτική επάλειψη
2 κ.σ. θαλασσινό ημίχονδρο αλάτι
4 κ.σ. πάπρικα (γλυκειά)
1 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη
1 κ.σ. κρεμμύδι σε σκόνη
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. τσίλι σε σκόνη
1 κ.σ. πιπέρι καγιέν
1 κ.γ. καυτερή μουστάρδα
2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε φτιάχνοντας την επάλειψη: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα μεταφέρουμε σε ένα τάπερ που να κλείνει καλά. Το μείγμα διατηρείται για πάνω από ένα μήνα.
Ρυθμίζουμε το BBQ ώστε να ψήσει έμμεσα στους 110°C (λίγα κάρβουνα και από τη μία πλευρά).
Ρίχνουμε όλα τα υλικά του γλάσου σε τηγανάκι και τα φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το γλάσο για 10 λεπτά ώστε να δέσει.
Ενόσω το γλάσο μαγειρεύεται πασπαλίζουμε καλά τα μπούτια με τη σπιτική επάλειψη.
Προτού ξεκινήσουμε το ψήσιμο προσέχουμε το κάθε μπούτι να καλύπτεται από την πέτσα του και τα τοποθετούμε σφιχτά μεταξύ του σε ένα μικρό αλουμινένιο ταψάκι. Προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο πάνω από κάθε μπούτι και τα πασπαλίζουμε πάλι με σπιτική επάλειψη.
Βάζουμε το ταψάκι στο BBQ (επάνω από τη μεριά που δεν έχει κάρβουνα) και ψήνουμε για 1 ½ ώρα μέχρι να πάρουν ορεκτικό χρώμα. Η εωστερική θερμοκρασία του κρέατος πρέπει να φτάσει τους 75°C.
Βγάζουμε τα στήθη από το ταψάκι και τα ακουμπάμε απευθείας πάνω στη σχάρα. Ρίχνουμε αρωματικά ξυλαράκια στα κάρβουνα και τα καπνίζουμε για 1 ώρα ή μέχρι η πέτσα να γίνει τραγανή.
Ξαναζεσταίνουμε το γλάσο εάν χρειάζεται. Βουτάμε μέσα του ένα ένα τα μπούτια του κοτόπουλου, τα τινάζουμε για να φύγει το παραπανίσιο γλάσο και τα ξαναρίχνουμε στη σχάρα για άλλα 10 - 15 λεπτά.