Υλικά
2 μελιτζάνες
3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ταχίνι
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
χυμό ενός λεμονιού (περίπου 2 1/2 κουταλιές της σούπας)
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Τρυπάμε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και ψεκάζουμε με ελαιόλαδο.
Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και ψήνουμε μέχρι να γίνουν πολύ τρυφερές, περίπου 35-40 λεπτά.
Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μελιτζάνα με τα υπόλοιπα υλικά: το ψιλοκομμένο σκόρδο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ταχίνι, το σκόρδο, το κύμινο, 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, το αλάτι, και μια πρέζα πιπέρι.
Κάνουμε ένα ομοιογενές μείγμα με ένα πιρούνι ή με έναν μπλέντερ, όπως έκανα εγώ.