Υλικά
1 κοτόπουλο, περίπου 1 κιλού και τα κόκαλά του (ζήτα από τον κρεοπώλη σου να σου τα διαχωρίσει)
100 γρ. τριμμένο τζίντζερ
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα
1/4 φλ. fish sauce
αλάτι
νερό
Για το τελικό σερβίρισμα:
πλατιά noodles ρυζιού
ψιλοκομμένος κόλιανδρος
λεπτοκομμένες φέτες πιπεριάς jalapeños
ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
σφήνες από lime
σάλτσα Sriracha
μαύρο πιπέρι
fish sauce
Εκτέλεση
Τοποθετείς το κοτόπουλο και τα κόκαλά του -αφού πρώτα τα πλύνεις πάρα πολύ καλά- σε μία μεγάλη κατσαρόλα, αλατίζεις και φέρνεις σε βράση με μπόλικο νερό.
Στη συνέχεια χαμηλώνεις σε μέτρια θερμοκρασία και το αφήνεις να μαγειρευτεί για περίπου 45'.
Βγάζεις το κοτόπουλο από τη φωτιά και το αφήνεις να κρυώσει εντελώς.
Στο ενδιάμεσο, τοποθετείς τα κρεμμυδάκια και το τζίντζερ σε ένα τηγάνι και τα τσιγαρίζεις όσο περισσότερο γίνεται.
Όταν το κοτόπουλο κρυώσει εντελώς, διαχωρίζεις το κρέας από τα κόκαλα και τοποθετείς τα οστά και το ζωμό τους σε μία κατσαρόλα, όπου τα βράζεις για περίπου 4 ώρες (αρκούν και 3 αλλά καλύτερα να τα αφήσεις λίγο παραπάνω).
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, μεταφέρεις το ζωμό από τα κόκαλά σε μπολ σερβιρίσματος, στα οποία ήδη έχεις βάλει τα noodles. Προσθέτεις τη fish sauce και κομμάτια κοτόπουλου.
Ολοκληρώνεις το πιάτο, με την προσθήκη κόλιανδρου, πιπεριών jalapeños, φρέσκο κρεμμυδάκι - οι ποσότητες προσαρμόζονται αναλόγως προτιμήσεων.
Μπορείς να προσθέσεις ένα μείγμα που θα λειτουργήσει ως έξτρα σάλτσα και αποτελείται από σάλτσα Sriracha, χυμό lime, μαύρο πιπέρι και fish sauce - αφού πρώτα αναμείξεις όλα τα συστατικά. Το μείγμα αυτό δεν πρέπει να προστεθεί απευθείας στο ζωμό αλλά κυρίως στο κοτόπουλο και τα noodles.
Tips
Στο πρώτο βήμα μπορείς να προσθέσεις στο κρέας και τα κόκαλα γλουταμινικό μονονάτριο (ή αλλιώς MSG), το οποίο είναι ένα προϊόν ζύμωσης από φυσικά υλικά και χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια από εστιατόρια και εταιρείες τροφίμων ως βελτιωτικό γεύσης και αρωματισμού. Δίνει μία umami αίσθηση στο φαγητό, όμως η επιστημονική κοινότητα είναι ακόμη διχασμένη όσον αφορά τη χρήση του. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης μπαχαρικά και επιπλέον μυρωδικά.